Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Pola stoljeća čekana radost: Otvorena prva džamija u Hercegovini s dvije munare

Pola stoljeća čekana radost: Otvorena prva džamija u Hercegovini s dvije munare

Skoro polustoljetno nastojanje muslimana mostarskog prigradskog naselja Vrapčići da izgrade mjesnu džamiju konačno je krunisao impozantnom svečanosti kojoj je prisustvovalo blizu 3 000 vjernika 30.8.2014.g.

Bijela džamija u Vrapčićima je prva džamija u Hercegovini sa dvije munare. Njena grandiozna arhitektura sa savremenim, urbanim arhitektonskim rješenjima od samog početka gradnje bila je predmet brojnih teoretskih spoticanja zagovornika multietične estetike pa su je često navodili kao primjer bespotrebnog naglašavanja vjerskih osjećaja, proglašavajući je «saharskom arhitekturom». Potom je izvjesni Anđelko Lozo ustvrdio kako je izgrađena na njegovoj privatnoj zemlji. Teoretičari su odavno našli druge „estetske“ teme, a Lozo je izgubio sudski spor.

Znani i neznani dobrotvori

Izgradnja džamija u Vrapčićima, čija vrijednost se procjenjuje na oko milion maraka tekla je uporedo sa izgradnjom džemata i razvojem džematskih aktivnosti. Nakon prestanka ratnih dejstava i nakon spoznaje da se neće vratiti na prijeratna imanja brojni su Bošnjaci iz skoro svih dijelova Hercegovine, pa i Bosne, u Vrapčićima izgradili kuće u namjere da tu zauvijek ostanu. Prije agresije na našu zemlju u ovom mjestu živilo je, kako je to metaforično oslikao mjesni imam Ćamil-ef. Alić svega pet – šest prezimena, a sada ih ima preko 105, pa čak i 110. Vrapčići su po strukturi stanovništva Hercegovina u malom, prepuni mladih ljudi s velikim nadama da će konačno naći svoj domaćinski smiraj i da više nikada nigdje neće morati seliti. Ipak organizacione terete i planove oko izgradnje džamije podnijelo je domicilno stanovništvo. Izgradnja džamije počela je 17. januara 1997.g.  Kamen-temeljac postavio je jedan od najvrjednijih džematlija Arif Tule, a za predsjednika građevinskog odbora izabran je gorljivihadžija Hamza  Čolak. Dragi je Bog htio da dan uoči svečanog otvorenja na bolji svijet preseli Halil Marić jedan od najzapaženijih aktivista i da mu baš taj dan, kad njegove komšije budu otvarali vrata Bijele džamije njemu budu širom otvorena ahiretska, ako Bog da dženetska vrata. Dvije munare, visoku 40,30 metara izradila je firma «Gviso»  hadžije Sulajmana Bilalovića. Sredstva za izgradnju džamije prikupljana su od samih mještana ali i od muslimana iz dijaspore. Donirali su Bošnjaci iz Švicarske, Austrije, Bosne i Hercegovine. Značajnu moralnu i materijalnu pomoć pružili su im bivša općina Mostar-Sjever, institucije Islamske zajednice, Vodovod i Elektrodistribucija Mostar, mnogi pojedinci i privredno-poslovne organizacije. Džamija pored centralnog prostora ima mahfile, imamsku sobu, mektebske prostorije, abdeshanu i gasulhana, šehidsko spomen obilježje i što je jako važno u ovom civilizacijskom trenutku prostran parking prostor. „U vrijeme gradnje naše džamije Bosnom su prolazili brojni donatori. I mi smo očekivali da će neko od njih svratiti u Vrapčiće, ali nije. Hvala svima koji su nam pomogli i onima koji nisu, a nisu nam ni smetali da ovako značajan kompleks možemo danas predati Islamskoj zajednici“, potcrtao je Ibrahim Kašić, predsjednik građevinskog odbora.

Džamija je simbol slobode

U posljednje vrijeme, prema ocjeni mostarskog muftije Salem-ef. Dedovića u džematu Vrapčići zabilježen je rekordan broj djece koja pohađaju mektepsku nastavu a koja su ostvarila zavidne rezultate na brojnim takmičenjima. „Ovaj džemat zadnjih petnaestak godina ustrajno je gradio sebe, ljude i izgrađivao zajednicu. To je najveća vrijednost islama i nacionalnog ponosa koja je prenesena na novu generaciju. I mi smo sretni zbog toga“, rekao je muftija Dedović. Poruke o očuvanju emaneta vjere poslali su i glavni imam Medžlisa IZ Mostar Suljo-ef. Cikotić, muftija Bošnjaka u Njemačkoj Pašo-ef. Fetić i izaslanik reisu-l-uleme mr. Nusret-ef. Abdibegović. «Danas treba da kažemo svi ćemo biti u jednoj halki, jednoj pomisli kako očuvati državu Bosnu i Hercegovinu, kako očuvati jedinstvo i slogu naroda“, poručio je Abidbegović. Pravo da otvori džamiju Abidebegović prepustio je Alki Skorupan, majci prvog šehida iz Vrapčića.  „Ovo je Bijela „Šehidija“ džamija. Naši su šehidi pali učeći tekbire koji su himna vjerničkih duša, a kojom vjernici pokazuju radost i ponos. Njena zastava je sloboda koju vidimo tek kad je nemamo“, rekao je Abdibegović predajući Alki ključeve džamije.  

Piše: Hasan Eminović

preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top