Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Pokušaj otmice djeteta iz sarajevskog vrtića uznemirio građane VIDEO

Pokušaj otmice djeteta iz sarajevskog vrtića uznemirio građane VIDEO

Nedavni pokušaj otmice djeteta iz sarajevskog vrtića aktuelizira problem zaštite i sigurnosti maloljetnika. Roditelji od vlasti traže videonadzor i dnevnog čuvara u svakom vrtiću.

Većina pokušaja otmica odvija se po istom scenariju. Po dijete nakon vrtića dođe nepoznata osoba i tvrdi da su roditelji rekli da dijete mora poći sa njim.

U ovakvim slučajevima, kao što je to nedavno bilo u sarajevskom naselju Dobrinja, odgajateljice su odmah vidjeli da je dijete iz vrtića željela odvesti osoba koja se nikada prije nija pojavila.

Dakle, popularne “tete iz vrtića” su obično te koje uoče neznance u blizini vrtića. Ili, kao što jeto bilo slučaj prije nekoliko mjeseci, ispred Osnovne škole KŠC na Stupu, vozač autobusa. Tada je po djecu došao školski autobus koji ih vozi kućama, a nepoznata osoba tražila je da jedno od djece pođe sa njom. Vozač autobusa nije joj dozvolio. Rekao je da to mora provjeriti s upravom škole i roditeljima, nakon čega se nepoznata žena udaljila. Zabrinuti roditelji poslali su apel svim nadležnim institucijama.

Zaštitar ili policajac bio bi zadužen i da kontroliše ko ulazi i izlazi iz vrtića. Roditelji predlažu i uvođenje videonadzora u sve vrtiće. Kada se radi o maloljetnicima, roditelji žele da se djeluje preventivno. Inače, osobu koja je dolazila ispred KŠC-a u Sarajevu povezivali su sa otmičarima djevojčice u Beogradu, prije nekoliko mjeseci, kada je muškarac pretukao majku I oteo joj dijete.

TV1

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top