Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Pokrenuta inicijativa za ukidanje dvojne ljekarske prakse

Pokrenuta inicijativa za ukidanje dvojne ljekarske prakse

Delegacija Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine posjetila je jučerUniverzitetski klinički centar u Sarajevu (UKCS) gdje su se sastali s direktoricom tog centra Sebijom Izetbegović.

Potpredsjednik Doma naroda Parlamenta FBiH Jasenko Tufekčić Feni je kazao da su željeli da vide na koji način Parlament može aktivno učestvovati u omogućavanju zdavstvene reforme.

Jedna od tema bila je i ukidanje dvojne ljekarske prakse na UKCS-u, čime bi se eventualnim novim zakonskim rješenjima svim ljekarima ponudio izbor ili državna praksa ili privatna ordinacija.

“Direktorica nam je kazala određene zahtjeve koji bi mogli i trebali uslijediti kada su u pitanju izmjene i dopune propisa koji se odnose na zdravstvenu zaštitu, mislimo na izmjene i dopune zakona”, rekao je Tufekčić.

Smatra da se posredstvom Kluba Bošnjaka i rukovodstva Doma naroda sigurno može raditi na kvalitetnim izmjenama i dopunama zakona o zdavstvenoj zaštiti.

Naglasio je da će nastaviti s ovakvim posjetama u namjeri da se direktno na terenu informiraju o problemima, a koje parlamentarci mogu rješavati kroz zakonske projekte radi omogućavanja zdravstvene zaštite za svakog pacijenta.

Sastanku s direktoricom Izetbegović prisustvovali su predsjenik Kluba Bošnjaka u Domu Naroda PFBiH Osman Ćatić, potpredsjenik Doma naroda PFBiH Jasenko Tufekčić i rukovodilac Stručne službe-sekretar Doma naroda Izmir Hadžiavdić.

Inače, generalni sekretar SDA Amir Zukić potvrdio je u razgovoru za Slobodnu Bosnu da se ova stranka zalaže za ukidanje dvojne ljekarske prakse.

“To nije lični hir doktorice Izetbegović, nego oficijelni stav Stranke zapisan u našim programskim dokumentima. I federalni premijer Fadil Novalić u svom ekspozeu pred zastupnicima Parlamenta Federacije BiH eksplicitno je najavio razdvajanje rada ljekara u privatnim i javnim zdravstvenim ustanovama. Premijer Novalić je rekao da će zakon regulirati nespojivost istovremenog rada u privatnim i javnim zdravstvenim ustanovama, a to je navedeno i u reformskoj agendi koju su prihvatile sve parlamentarne stranke”, kaže Zukić.

Zukić navodi da je svojevremeno u Skupštini Kantona Sarajevo predlagao da se odvoji rad ljekara u privatnim i javnim zdravstvenim ustanovama, no kaže da je njegovu inicijativu “pokopao” moćni ljekarski lobi.

Nezvanično, oko 250 doktora sa UKCS-a radi istovremeno i u državnim klinikama i u privatnim ordinacijama.

 Slobodna Bosna

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top