Vijesti iz svijeta

Pokrenuta inicijativa za osnivanje Fakulteta islamskih nauka u Francuskoj

U Francuskom senatu je uz veliki broj učesnika i izlagača održan panel na temu islama u Francuskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Islamskog vijeća Francuske (CFCM) Ahmet Ogras je tom prilikom prisutnima kazao da islam ne treba biti korišten kao “politički alat”.

“Zauzima se stav pun predrasuda pod izgovorom sigurnosnog pitanja”, rekao je Ogras, napominjući da takve rasprave nikako nisu objektivne i daleko su od stvarnosti.

Istakao je da postoji “politička i medijska tišina” kada je riječ o antiislamskim napadima u zemlji, dodajući da je pripadnike svih religijskih zajednica ipak potrebno tretirati na jednak način.

Senatorka Nathalie Goulet je istakla da u toj zemlji i dalje traju žustre rasprave o islamu i muslimanima.

“Ipak, sama organizacija islamskih institucija pripada muslimanima”, rekla je Goulet, dodajući da za islam i muslimane ima mjesta u Francuskoj.

Senator Andre Reichardt je naglasio da je važno da vjerski službenici (imami), koji služe ili će u budućnosti služiti u Francuskoj, trebaju završiti obuku i edukaciju u toj zemlji.

Dodao je da u Franuskoj već postoje kršćanski i jevrejski teološki fakulteti, predlažući da je u toj zemlji potrebno osnovati i Fakultet islamskih nauka.

Frederic Lallier iz Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske istakao je da je veoma važno da državne institucije i islamske ustanove imaju dobar i stabilan dijalog i odnose utemeljene na principu laicizma.

Zamjenik predsjednika CFCM-a Chems-Eddine Hafiz je izjavio da muslimani imaju važnu ulogu u francuskom društvu, dodajući kako se u društvu ipak najviše govori o negativnim aspektima muslimana umjesto o njihovim pozitivnim aktivnostima.

Abdullah Zekri iz CFCM-a je istakao da je u prvih šest mjeseci ove godine u Francuskoj zabilježeno 58 antiislamskih napada, napominjući kako političari u toj zemlji imaju negativan stav prema muslimanima.

Naglasio je da se islam u Francuskoj ipak treba mnogo više poštovati.

Još jedan zamjenik predsjednika CFCM-a Anouar Kbibech je istakao da je neprihvatljivo da se muslimanima u Francuskoj često upućuju ozbiljne i teške uvrede.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button