Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Poklonjena radna mjesta susjedima: Uvoz flaširane vode u BiH 100 mil. KM u 2016.

Poklonjena radna mjesta susjedima: Uvoz flaširane vode u BiH 100 mil. KM u 2016.

Bh. voda kvalitetnija od uvezene

Na domaće tržište su prošle godine uvezene razne vrste vode u vrijednosti od 133,63 mil KM. Negativni trend koji je već godinama prisutan u ovoj oblasti tek neznatno su uspjele da ublaže domaće firme iz iste branše čiji je izvoz vrijedio 36,25 mil KM. Uprkos tome, između uvoza i izvoza ostala je rupa od skoro 100 mil KM.

Iako je prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH uvoz vode u 2016. godini smanjen u odnosu na godinu ranije, tržni centri i prodavnice su i dalje pretrpani ovim proizvodom iz inostranstva, piše Glas Srpske.

– Na domaće tržište je u 2016. godini uvezeno 156.610 tona prirodne i gazirane vode bez dodatog šećera i sa dodatim šećerom u vrijednosti od 133,62 mil KM. Godinu ranije vrijednost uvoza je iznosio 238,97 mil KM – podaci su Uprave za indirektno oporezivanje.

Pad uvoza pratilo je i smanjenje izvoza jer su domaće firme u 2015. godini na inostrano tržište plasirale robu vrijednu 57,98 mil KM. Smanjenje izvoza je dobrodošlo jedino u slučaju da je domaća voda na tržištu zamijenila uvoznu, s obzirom na to da je stigla manja količina.

indikator.ba

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top