Vijesti iz zemlje

Poklon za Dana državnosti BiH: Otvorena nova zgrada Općine Kakanj

U okviru Programa obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti BiH danas je u Kaknju svečano otvorena novoizgrađena savremena administrativna zgrada u kojoj će biti smještene općinske službe.


Vrpcu su presjekli općinski načelnik Nermin Mandra i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Nova zgrada se sastoji od podzemnih prostorija sa 52 garažna mjesta, te 3 etaže. Zgrada sadrži 5 poslovnih prostora, šalter-salu, salu za sjednice Općinskog vijeća, veliki hol, salu za vjenčanja, liftove, server-sobe, prostorije za smješaj službenika koji rade u općinskim službama i Zavodu za planiranje i izgradnju općine Kakanj, te druge prostorije. Svi dijelovi zgrade su bez arhitektonskih barijera i prilagođeni osobama u invalidskim kolicima, a na jednoj od etaža su izgrađeni i posebni toaleti za invalidna lica.

Projektant i nadzor bila je firma „Entasis“ Zenica, izvođač radova u I fazi bio je konzorcij „ITC“ Zenica i „Trgošped“ Kakanj, a u drugoj fazi „ITC“. Tokom izvođenja radova angažirano je i nekoliko podizvođača za određene radove.

Radi se o prvoj zgradi u historiji Kaknja u kojoj će biti smještene općinske službe, a koja je u vlasništvu Općine, obzirom da je stara i trošna zgrada koju su općinske službe koristile proteklih nekoliko decenija u vlasništvu Rudnika mrkog uglja Kakanj.

Izgradnja nove savremene zgrade Općine Kakanj nije bila samo izraz potrebe da se konačno jednom trajno, bar za narednih 100 godina, riješi problem smještaja općinskih službi. Izgradnja nove zgrade više je bila izraz narasle potrebe da se omogući nastavak uzlazne putanje kontinuiranog poboljšanja kvaliteta usluga koje se pružaju građanima Kaknja.

Izgradnju zgrade finansirala je Općina Kakanj i to bez kreditnih zaduženja.

Finansiranje izgradnje se vrši kroz odlično osmišljen model kojim je osigurano da ulaganje ne optereti Budžet Općine Kakanj.

Naime, prva faza radova se finansirala iz sredstava ostvarenih prodajom poslovnih prostora koji su bili u vlasništvu Općine Kakanj. Ova sredstva, prema zakonskim odredbama, mogu biti utrošena samo za izgradnju novih nekretnina u vlasništvu Općine i ne mogu biti utrošena u drugu svrhu. Stare poslovne prostore je trebalo prodati jer je bilo nužno izvršiti velika ulaganja u njihovu rekonstrukciju, a postojali su i veliki problemi u naplati iznajmljivanja ovih prostora. Izgradnjom nove zgrade Općina Kakanj je dobila nove poslovne prostore koji su predmet prodaje po sistemu visoki ROH – BAU kako bi se obezbijedila sredstva za drugu fazu radova na izgradnji zgrade.

Izgradnja nove zgrade nije opteretila Budžet Općine Kakanj. Naime, u proteklom periodu Općina je u potpunosti realizirala socijalna davanja, redovno su isplaćene stipendije za učenike i studente, redovno su izvršavane obaveze u pogledu stimulativnog zapošljavanja pripravnika, isplaćeni su podsticaji u poljoprivredi, realizirana su značajna ulaganja u infrastrukturu, osigurane su brojne povlastice za investitore, a uz sve to Općina Kakanj je u prošloj godini zabilježila i višak prihoda nad rashodima u iznosu od 108.700 KM, a i tokom 2015. godine bilježiti pozitivne rezultate. Osim toga, ukupan općinski budžet je u proteklih nekoliko godina porastao sa 11 miliona koliko je iznosio 2011. godine, na gotovo 21 milion koliko iznosi pripremljeni nacrt za 2016. godinu.

Govor načelnika Nermina Mandre na otvaranju nove zgrade Općine Kakanj

Početak gradnje nove administrativne zgrade Općine Kakanj ozvaničili smo 9. maja prošle godine. Taj čin je bio dio zvaničnog programa obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope. Za samo 18 mjeseci, od prošlogodišnjeg obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope do ovogodišnjeg obilježavanja Dana državnosti BiH, uspjeli smo izgraditi administrativnu zgradu koja je simbol i izraz našeg snažnog zavičajnog i domovinskog patriotizma i pobjedničkog mentaliteta koji je posljednjih godina zaživio u Kaknju i koji snažno i nezaustavljivo vuče naprijed.
Nije slučajno što smo zgradu počeli graditi baš na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope. Željeli smo na taj dan poslati poruku i pokazati s ponosom da na ovim prostorima čuvamo i njegujemo tradiciju antifašizma i da i u tom pogledu pripadamo porodici evropskih naroda i država. Željeli smo pokazati da imamo smjelosti, znanja, volje i radnog poleta da realiziramo projekte kojima ćemo se, korak po korak, približavati standardima i tokovima koji postoje u savremenim evropskim državama.
Svjesni smo činjenice da je RAD ključna odrednica kojom se pokazuje pripadnost porodici savremenih evropskim zemalja. Posve je jasno da su pogrešna razmišljanja kako će neko drugi doći i riješiti probleme u lokalnim zajednicama. Mi u Kaknju smo odbacili takva razmišljanja i uobičajene stereotipe koji se ogledaju u floskulama „ne može se ništa napraviti“, „to je skupo“, „nema novca“, „to je utopija“, „treba čekati bolja vremena“ itd.
Rezultat toga je nova zgrada Općine, novi Hemodijalizni centar, proširenje mreže daljinskog grijanja, novih 30 stambeno zbrinutih socijalno ugroženih porodica, nova solarna elektrana, a u protekle dvije godine i novi Dom kulture, Galerija likovne umjetnosti, Muzička škola, Muzej Kaknja, nova zgrada Policijske stanice, obnovljena zgrada Općinskog suda, nova saobraćajna rješenja sa kružnim tokovima, biciklistička staza, značajno prošireni obim odvoza otpada itd.
U budućem periodu nastavit ćemo raditi ovakvim ubrzanim tempom. Kakanj će dobiti podzemne kontejnere, proširenu i obnovljenu Sportsku dvoranu, nove sportske poligone i dječija igrališta, nova saobraćajna rješenja, video-nadzor od Kraljeve Sutjeske do Bilješeva i brojne druge novitete.
Uz brojne razvojne projekte i aktivnosti na privlačenju investicija, realiziramo i odredbe Sporazuma evropskih gradonačelnika kojim se promoviše štednja energije i smanjenje zagađenosti. Promovišemo i realiziramo i standarde energetske efikasnosti, uspjeli smo postati i festivalski grad, a u Kaknju produciramo i pozorišne predstave sa kojima predstavljamo svoj grad i van granica BiH. Ponosimo se i činjenicom da Kakanj ima 6 sportskih klubova u najvećem državnom rangu takmičenja.
Sve je ovo nekad bila samo vizija, ali predanim radom Općinskog vijeća, privrednih subjekata, općinskih službi, nevladinih organizacija, građana i drugih subjekata vizija je dobila svoje ostvarenje.
Sve ovo i još puno toga je rezultat našeg izgrađenog i njegovanog mentaliteta pobjednika i odbačenog stereotipa koji kaže kako ništa ne treba počinjati jer ništa neće i ne može uspjeti.
Završetak radova na izgradnji nove zgrade Općine Kakanj željeli smo ozvaničiti baš na Dan državnosti BiH i u tome smo, zahvaljujući predanom i nesvakidašnjem ubrzanom radu, i uspjeli.
Želja je bila pokazati da je ova zgrada i sve drugo što smo u ovoj godini uradili izraz naše ljubavi prema domovini BiH kojoj smo mi u Kaknju, gradu bosanskih kraljeva, beskrajno odani.
Nova zgrada Općine koju danas otvaramo značit će bolje uslove za rad državnih službenika i namještenika, ali znači i obavezu da se na još veći nivo podigne kvalitet usluga koje se pružaju građanima.
Građanima Kaknja želim da iz ove zgrade uvijek nose lijepe dojmove i da novu zgradu doživljavaju kao simbol odvažnosti da se odlučno krene putem prosperiteta.
Zahvaljujem se svim mojim saradnicima, Zavodu za planiranje i izgradnju općine Kakanj, projektantima, izvođačima i podizvođačima radova, nadzornom organu i drugim subjektima koji su ulažili maksimalan napor da se za samo 18 mjeseci izgradi ovakav objekat. Građanima zahvaljujem na strpljenju i razumijevanju činjenice da smo zbog izgradnje ovog objekta morali na duži vremenski period blokirati saobraćaj u dijelu Ulice branilaca.
Na kraju, svim prisutnim na ovoj svečanosti i svim građanima naše domovine čestitam 25. novembar – Dan državnosti BiH.

 

AKos.ba

Povezani članci

Back to top button