Vijesti iz svijeta

Pojas Gaze: Muslimani obilježavaju ramazan uprkos teškim životnim uvjetima

- Uprkos vrlo teškim političkim i ekonomskim uvjetima u kojima se nalaze, muslimani na području Pojasa Gaze i dalje uspijevaju postiti i prakticirati druge vjerske aktivnosti

Muslimanski vjernici diljem svijeta obilježavaju ramazan, mjesec posta. Uprkos pandemiji koronavirusa muslimani tokom ramazana obavljaju predviđene vjerske dužnosti, od posta do redovnih namaza i učenja Kur’ana, javlja Anadolu Agency (AA).

Ipak, u nekim dijelovima svijeta muslimani se suočavaju s ozbiljnim političkim, ekonomskim i društvenim problemima što se odražava i na njihove ramazanske aktivnosti.

Jedno od tih mjesta je zasigurno i Pojas Gaze koji se nalazi pod izraelskom blokadom.

Uprkos vrlo teškim političkim i ekonomskim uvjetima u kojima se nalaze, muslimani na području Pojasa Gaze i dalje uspijevaju postiti i prakticirati druge vjerske aktivnosti.

Jedan od primjera je i mnogobrojna porodica Tevfika El-Akraa (58) u Deyr El Balahu koja živi u improviziranoj kući, ali, uprkos svim problemima i izazovima, ne propuštaju ramazanski post.

Žene neumorno pripremaju hranu te se svi zajedno iftare, a hrani se najviše obraduju djeca.

Izrael od 2006. godine Pojas Gaze, u kojem živi oko 2,1 miliona stanovnika, drži pod kopnenom, morskom i zračnom blokadom.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button