Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Pogled u retrovizor: Svijet se pati, BiH oporavlja

Pogled u retrovizor: Svijet se pati, BiH oporavlja

Globalna ekonomija u 2015. godini bila je opterećena geostrateškim sudarima, a BiH je lagano išla naprijed no nedovoljno i sporo za armiju nezaposlenih. Piše: mr. Amel Kovačević

Pri kraju smo 2015. godine koja se, kada je u pitanju svjetska ekonomija, nije posebno proslavila. Globalna trgovinska razmjena u ovoj godini je ispod očekivane iz više razloga, a ključni razlog je što ekonomije zemalja u razvoju nisu bilježile željene stope rasta. Posljedica loše trgovinske razmjene je niska stopa investicija u svijetu.

Arapi i PDV
Razloge možemo tražiti u geopolitičkim zbivanjima kao što su ukrajinska kriza koja je drastično smanjila trgovinsku razmjenu Evrope i Rusije, energetski ratovi koji crpe rezerve bogatih zaljevskih zemalja koje po prvi put u svojoj historiji uvode porez na dodanu vrijednost. Tu je i globalna izbjeglička kriza, izazvana prije svega sukobima na Bliskom istoku, ali i dugoročnim neuspjesima propalih država trećeg svijeta, što je pokrenulo 20 miliona očajnih ljudi sa njihovih ognjišta, te ekonomski, sigurnosno i sistemski ugrožava zemlje prihvatioce izbjeglica. Dodamo li na to i trgovinski sukob na relaciji Moskva – Ankara, te recesijske znake u Brazilu, usporavanje kineske ekonomije, slab i spor oporavak ekonomija evropskog kontinenta, globalnu dužničku krizu, histeriju terorizma, te nisku stopu nataliteta razvijenih zemalja, planeta jedva čeka da se ova godina završi.

Opširnije na portalu Faktor.ba:

Pogled u retrovizor: Svijet se pati, BiH oporavlja

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top