Vijesti iz zemlje

Poginuli na času bosanskog jezika: 24 godine od pogibije Fatime Gunić i tri učenika

Članovi porodica stradalih, učenici i nastavnici Osnovne škole koja nosi ime ubijene učiteljice, te delegacije Grada Sarajevo, Kantona Sarajevo, Općine Novi Grad Sarajevo, Savjeta MZ Alipašino Polje B-I i B-II, predstavnici političkih partija i građani, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast nevino ubijenim sugrađanima okupivši se danas u velikom broju na Alipašinom Polju na Trgu ZAVNOBIH-a.

 Na današnji dan, 1993. godine učiteljica Fatima Gunić i učenici stradali su od rasprskavajućeg dejstva granate ispaljene sa srpskih položaja iz pravca Nedžarića koja je eksplodirala pri udaru u improvizirane prostorije u kojima je učiteljica Gunić održavala nastavu za svoje učenike.

Adisa Čičak, sestra ubijenog Adisa, zahvalila se školi koja svake godine na dostojanstven način organizira obilježavanje, te se sa tugom prisjetila svog brata koji je na dan kada je izgubio život imao samo šest godina.

“Mi se trudimo da kao osnovna škola svake godine što osjećajnije obilježavamo za nas ovaj važni datum. Ove godine simbolično ćemo na ovo mjesto pogibije postaviti i kartonske Sarajevske ruže, a do slijedeće godišnjice će one biti i trajno postavljene, a u skladu sa Odlukom Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo da se Sarajevske ruže mogu postaviti na mjesta gdje je poginulo tri i više civila. To su memorijalna obilježja u spomen ubijenim građanima Sarajeva, one su ’užasne ljepote’ – spoj nespojivog”, kazao je direktor Osnove škole “Fatima Gunić” Hajrudin Ćuprija.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti učiteljici Fatimi Gunić i učenicima Adisu Mujalu (1984.), Vedadu Mujkanoviću (1984.) i Feđi Salkiću (1986.) prisutni su obišli i spomen-sobu u zgradi škole, koja je otvorena prije četiri godine kako bi se otrglo od zaborava ono što se dogodilo taj dan, saopćeno e iz Press službe Općine.

Fotogaleriju sa obilježavanja godišnjice  možte pogledati ovdje.

Akos.ba

Povezani članci