Ekonomija

Poduzeće povratnika u Tesliću: 170 radnika Lignacona proizvodi namještaj za IKEA-u

Preduzeće Lignacon iz Teslića, koje se bavi preradom drveta i proizvodnjom stolica, trenutno zapošljava 170 osoba, a kompletnu proizvodnju plasira u izvoz.

Proteklih nekoliko godina vrijednost proizvodnje dostizala je sedamnaest miliona maraka na godišnjem nivou, a trend rasta i razvoja bit će nastavljen i narednim godinama. Nažalost, nedavne poplave i prije toga veliki požar, nanijeli su veliku štetu preduzeću, ali je i ove godine obnovljen vrijedan ugovor koji garantira plasman kompletne proizvodnje švedskom proizvođaču IKEA.

Ramiz Salkić, potpredsjednik NSRS posjetio je preduzeće Lignacon i razgovarao sa direktorom Amorom Dedićem o mogućnostima podrške saniranju šteta, novim ulaganjima i pravcima daljeg razvoja ovoga preduzeća.

– Povratnici u Teslić izvrstan su primjer dobre integracije povratnika u društvo, a preduzeće Lignacon vjerovatno jedan od najboljih primjera kako se u koordinaciji investitora sa institucijama države, razvojnim agencijama i bankama može pokrenuti i razviti ozbiljan biznis. Jaka preduzeća povratnika otvaraju mogućnosti zaposlenja, što je ključni momenat u postizanju održivosti povratka. Danas smo u Lignaconu, kao jednoj od najznačajnijih izvozno orijentiranih firmi na ovoj regiji, razgovarali o mogućnostima dalje saradnje i podrške kako bi ovo preduzeće ostalo lider na tržištu, te otvorilo nova radna mjesta, rekao je mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik Narodne Skupštine RS.

Potpredsjednik Salkić se posebno interesovao za poslovni ambijent i mogućnosti njegovoga unaprjeđenja.

Konstatovano je da još uvijek nisu otklonjeni problemi koji sa političkog nivoa ostavljaju posljedice na poslovanju. To se ogleda i u stvaranju prioriteta u pomoći preduzećima da prevaziđu posljedice šteta nastalih usljed poplava.

– Usvojili smo proizvodnju stolica vrhunskog kvaliteta za našeg partnera IKEA i na ovaj način kompletna proizvodnja, usklađena sa najvišim svjetskim standardima, plasira se na evropsko tržište. Primarni cilj nam je bio da osiguramo zaposljednje za povratnike u ove krajeve i dostignemo visok kvalitet proizvoda. Nismo ni sanjali da ćemo dobiti šansu da pokažemo u svijetu šta umijemo proizvesti. U pokretanju proizvodnje značajnu podršku dalo nam je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, a zahvaljujući BBI banci dobili smo kredite i mogućnost da idemo u ozbiljan razvoj. Danas je naša proizvodnja na visokom nivou, iako nam velike poteškoće stvara činjenica da smo preživjeli poplave i požar. Na svu sreću, potencijal Lignacona prepoznala je Nova Banka, sa kojoj ugovaramo ozbiljan kreditni aranžman, koji će našoj kompaniji omogućiti sanaciju šteta i dalji razvoj. Mi smo pozvali općinu Teslić, Vladu RS i Vladu Federacije, odnosno Razvojnu banku, da nam pomognu kako bismo sanirali štete koje su preko dva miliona maraka. Ako bismo dobili tu podršku mogli bismo uposliti novih 60 uposlenika i dići proizvodnju na 18.000 stolica mjesečno, kazao je direktor Amor Dedić.

Vakat.ba

Povezani članci

Back to top button