Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Podrška ženama u BiH: Građani Izmira protiv odluke VSTV-a o nošenju vjerskih obilježja

Podrška ženama u BiH: Građani Izmira protiv odluke VSTV-a o nošenju vjerskih obilježja

Članovi Udruženja “Bosna-Sandžak” u Izmiru okupili su se na protestu povodom odluke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća o nošenju vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama, javlja Anadolu Agency (AA).

Ispred grupe građana, koja se okupila na trgu Republike, obratila se Tulay Akman, sekretarica Udruženja, koja je tom prilikom kazala da na bilo kojem mjestu u svijetu, za bilo koje zanimanje, ne postoji takva odluka.

Prema njenim riječima, Evropski sud za ljudska prava je ovakve zabrane stavio u okvir etničke i vjerske diskriminacije koja je u suprotnosti s vladavinom prava. Članica Udruženja Selime Gunes izrazila je zabrinutost zbog težnji da se proširi ovakva zabrana.

Ovakva odluka VSTV-a izazvala je reakciju građana i građanki u nekoliko bh. gradova, prije svega žena koje nose hidžab, tradicionalnu maramu. Tim povodom u većini bh. gradova održane su mirne šetnje i protesti, a posljednji od njih održan je u Sarajevu pod motom “Hidžab – moje pravo, moj izbor”.

Tada su podsjetili da je sloboda vjeroispovijesti osnovno ljudsko pravo – zagarantirano i Ustavom Bosne i Hercegovine i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top