Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Podrška Turske humanitarnoj ambulanti “Dr Uzeir Skaka”: Donirana oprema vrijedna 500 000 KM

– Nakon što je humanitarna ambulanta krenula sa radom, TBB i TIKA pokrenule su i veoma brzo realizovale projekat opremanja ambulante, u okviru kojeg su opremljene četiri ordinacije i laboratorije unutar ambulante sa najsavremenijom medicinskom opremom

Podrška Turske humanitarnoj ambulanti “Dr Uzeir Skaka”: Donirana oprema vrijedna 500 000 KM

Medicinska oprema u vrijednosti od nešto više od pola miliona KM, koja je donacija Unije turskih općina (TBB) i Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), uručena je danas humanitarnoj ambulanti “Dr Uzeir Skaka”, koja je prošle sedmice počela s radom u sarajevskom naselju Bistrik, javlja Anadolu Agency (AA).

Humanitarna ambulanta “Dr. Uzeir Skaka”, pokrenuta je u saradnji Medicinske asocijacije BIMA i Fondacije Muharem Berbić, te turskog TBB-a. Riječ je o ustanovi koja će volonterski i besplatno pružati zdravstvene usluge građanima bez zdrastvnog osiguranja ili zaposlenja.

Nakon što je humanitarna ambulanta krenula s radom, TBB i TIKA pokrenule su i veoma brzo realizovale projekat opremanja ambulante, u okviru kojeg su opremljene četiri ordinacije i laboratorije unutar ambulante sa najsavremenijom medicinskom opremom. Za ovaj projekat izdvojeno je nešto više od pola miliona KM.

– Skaka: Upotpunjeno 20 godina časne misije volontera BIMA-e –

Gradonačelnik Sarajeva Abdullah Skaka je, prilikom današnje svečanosti u povodu primopredaje opreme, istakao je kako je projekat otvaranja humanitarne ambulante bio ideja prijatelja iz Turske. Kako je istakao, u ovoj zemlji skoro pa da nema općine u kojoj ne radi bar jedna humanitarna ambulanta, a čiji je cilj pomoći najugroženijim kategorijama društva.

Skaka se ovom prilikom zahvalio i svim ljekarima volonterima koji su tokom proteklih 20 godina radili unutar asocijacije BIMA, te dodao kako je današnjom donacijom i stavljanjem u funkciju ambulante samo upotpunjeno 20 godina njihove časne misije.

“Zahvalio bih se TIKA-i i svim bratskim gradovima u Turskoj s kojima sarađujemo. Drago mi je da je sve više projekata iz oblasti privrede i biznisa, a sve manje iz socijalnih potreba. Vrijednost ove opreme je preko 500.000 KM”, rekao je Skaka, te dodao kako će projekat u konačnici imati vrijednost od milion KM, obzirom da će ambulanti biti donirana i vozila.

Zamjenik direktora TIKA-e Birol Cetin je istakao kako TIKA danas ima predstavništva u 60 zemalja, te kako godišnje realizuje oko 2.000 projekata.

“Nama stalno postavljaju pitanje zobg čega Turska realizuje ove projekte i koji je njen interes u tome. Danas sukobi u svijetu nastaju zbog određenih podjela i to je glavni razlog svih ratova. Ono što mi želimo istaći jeste da stvar nije u podjelama već u dijeljenju. Na taj način se mogu riješiti sve probleme”, poručio je Cetin.

– Turunc: Za Tursku ne postoje granice u pomoći –

Zadovoljstvo povodom realizacije današnjeg projekta nije krio ni Ismail Hakki Turunc, koordinator međunarodne saradnje ispred Grada Istanbula.

“Ovo danas nije samo otvaranje ambulante, ovo je rezultat naše dugoročne saradnje i jedan u nizu projekata”, kazao je Turunc. Dodao je kako je njegova zemlja uvijek odgovarala na zahtjeve za projekte iz BiH, ali i drugih zemalja svijeta, posebno kada je riječ o onim projektima koji su humanitarnog karaktera. Za Tursku, kako je istakao, više ne postoje nikakve granice ako je bilo kome potrebno pružiti podršku.

Ambasador Turske u BiH Haldun Koc iskoristio je ovu priliku da se zahvali svim turskim ustanovama koje sudale doprinos u realizaciji projekta.

“Naravno, u srži naše saradnje se nalaze historijske veze i bratski odnosi, to je uvijek naša pokretačka snaga. To je jedan poseban odnos i on će uvijek biti i nastavljen”, rekao je Koc. Svim građanima je poželio mnogo zdravlja, no ako ono bude narušeno, ljekari volonteri će uvijek biti tu.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com