Vijesti iz zemlje

Podrška TIKA-e plasteničkoj proizvodnji Merhameta

Turska agencija za saradnju i koordinaciju TIKA realizirala je projekat podrške plasteničkoj proizvodnji Merhameta MDD, najstarije i najpoznatije humanitarne organizacije u BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Realizovana je obnova, odnosno zamjena dotrajalih dijelova 12 plastenika te podizanje jednog novog plastenika koji će služiti za uzgoj sadnica, navedeno je u saopćenju TIKA-e.

Muslimansko dobrotvorno društvo Merhamet je osnovano 1913. godine i na području Bosne i Hercegovine preko svojih javnih kuhinja dnevno svoje usluge pruža za oko 8.000 korisnika.

U saradnji TIKA-e i Merhameta, 2009. godine na poljoprivrednom imanju u Zavidovićima podignuto je 12 plastenika. U ovim plastenicima se godišnje u prosjeku proizvede oko 70 tona povrća, koje se koristi za rad javnih kuhinja. Podrška ovom uspješnom projektu je nastavljena u 2016. godini kada je izvršena zamjena dotrajalih dijelova plastenika te podizanje jednog plastenika za uzgoj sadnica.

Zahvaljujući plasteniku za proizvodnju sadnica, Merhamet će moći uzgajati svoje sadnice te na taj način dodatno uštedjeti i novac namijenjen za kupovinu sadnica usmjeriti ka drugim projektima od javnog dobra.

Treba napomenuti da je 2013. godine TIKA realizovala projekat renoviranja Merhametove javne kuhinje u Zenici, čije prostorije su besplatno i na neodređen vremenski period Merhametu ustupljene od strane Općine Zenica.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button