Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Podrška od 300.000 KM za 47 novih privrednika u povratničkim sredinama

Podrška od 300.000 KM za 47 novih privrednika u povratničkim sredinama

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je u Sarajevu s 47 privrednika iz 15 općina u Bosni i Hercegovini (BiH) potpisao ugovore za podršku razvoju početnog biznisa (start-up), javlja Anadolu Agency (AA).

Vrijednost ovih ugovora iznosi 300.000 KM, a sredstva su osigurana u budžetu Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Povratnicima je na ceremoniji potpisivanja poručeno da misle globalno, stoje iza svojih ideja i razvijaju ih pa im ni podrške neće nedostajati.

Ramić je prije potpisivanja izjavio kako je riječ o jednom od programa zapošljavanja koje provodi Federalno ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica, a koje je u primjeni drugu godinu i koji bilježi značajan napredak. Ukazao je na problem prisustvom privrednika u povratničkim sredinama.

”Naši programi u posljednjih nekoliko godina su fokusirani upravo u tom pravcu, da povećaju privrednu aktivnost u povratničkim sredinama”, pojasnio je Ramić.

Dodao je kako potpisivanje ugovora s 47 povratnika rezultirati zapošljavanjem najmanje 50 osoba.

”Mi ove godine imamo gotovo duplo više start-up biznisa nego prošle godine. Oni koji su podržani prošle godine su opstali. Uvijek jeste izazov u prve tri godine, ali s druge strane imamo privredne subjekte koji su podržavani ranijih godina. S obzirom na naša obezbjeđenja, uslove, vrste bankovnih garancija, vrlo je malo projekata koji nisu ispunili kriterije koje je zadalo Federalno ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe“, rekao je Ramić.

Podsjetio je kako je danas manje povratnika u Republici Srpskoj (RS) nego prije deset godina iz razloga što se tamo vratila pretežno starija populacija.

Istakao je kako je prirodni priraštaj, gledajući ukupnu demografsku sliku BiH, najniži u povratničkim sredinama.

”S druge strane, danas imate više zaposlenih povratnika nego što ste ih imali prije dvije godine, prije deset godina i tako dalje. Ekonomske indikacije su učinile svoje. Globalni trendovi su učinili svoje i naravno ne trebamo nikada zaboraviti da problemi povratnika proističu iz toga što su nad njima, nad njihovim očevima, roditeljima počinjeni najteži zločini, genocid i slično. Imamo i situaciju, u nekim sredinama nemamo uopće gotovo intelektualaca koji mogu uopće razmišljati o bilo kakvom razvoju. Tako da je logično da rezultati koje mi očekujemo neće doći preko noći, kada je u pitanju zaposlenje i generalni oporavak tih sredina”, poručio je Ramić.

Potpisnici dolaze iz Teslića, Srebrenice, Bijeljine, Prozora–Rame, Doboja, Jajca, Kotor Varoši, Zvornika, Čapljine….

Haris Hadžić, poduzetnik iz Doboja, jedan je od potpisnika ugovora, a za Anadolu Agency (AA) izjavio je kako će mu mnogo značiti ova podrška Federalnog ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe.

”Projekt je vezan za održiv povratak i vezano za početni biznis, pomoć za početnike, zapošljavanje radnika…Federalno ministarstvo omogućava da zaposlimo radnike, da proširimo svoju oblast rada“, rekao je Hadžić koji se bavi uvozom i prodajom rabljene robe.

Istakao je kako će mu ova sredstva mnogo značiti jer proširuje poslovni prostor i zaposlit će jednog radnika za početak. Već ima jednog radnika, ali mu nedostaju još dva.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top