Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Podgorica: Obilježen Dan sjećanja na žrtve Srebrenice

Podgorica: Obilježen Dan sjećanja na žrtve Srebrenice

U organizaciji Foruma Bošnjaka Crne Gore (FBCG), u Podgorici je danas obilježen Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, kao i Dan sjećanja na žrtve ratova vođenih na prostorima bivše SFRJ od 1991. do 2001. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

U Spomen-parku na Pobrežju mnogobrojne delegacije i građani Podgorice došli su danas da polaganjem cvijeća izraze pijetet svim žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Srebrenice počeo je poetsko-muzičkim recitalom “Riječ poslije Srebrenice” gdje su recitovani stihovi iz poeme “Riječ poslije Srebrenice”, Huseina Bašića.

Ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore Mehmet Zenka kazao je da se svake godine „moramo prisjećati Srebrenice, da ne bi bilo idućih srebrenica“.

„Nisu vjerovali u Drugom svjetskom ratu šta se događalo Jevrejima, zato smo imali počev od starog Sajmišta, a završilo se Aušvicom i drugim logorima za istrebljijevanje. Nijesu vjerovali šta se dešava u BiH, da imamo ovaj stravičan zločin u Srebrenici. Nije to slučajno. To je dio tajnih planova što se i danas pripremaju. Mi samo možemo biti sretni što nismo dali da u nama proradi ta zla krv, koja čovjeka čini životinjom. Jer, samo životinja može uraditi ovo nedjelo što se desilo u Srebrenici i što se čini u ostalim djelovima svijeta. Ovo je poruka svima nama, nemojte da u nama proradi zla krv. Vjerujmo malo više u Boga, jer ovo čine samo ne bogobojazni ljudi. Zato, treba svake godine da se prisjećamo Srebrenice, da ne bi bilo idućih srebrenica. Ja se molim za dušu tih ljudi, neka im Bog podari dženet ili raj, kako god se zvali“, kazao je Zenka.

Današnjem obilježavanju, prisustvovao je i predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, ministri u Vladi Kemal Purišić i Aleksandar Bogdanović, predstavnici grada Podgorice, kao i predstavnici političkih partija i institucija.

Obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Srebrenice prisustvovala je i delegacija Ambasade Republike Turske koju je predvodio ambasador Serhat Galip.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top