Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Podgorica: Na hadž iz Crne Gore otputovalo 49 vjernika

Podgorica: Na hadž iz Crne Gore otputovalo 49 vjernika

Buduće hadžije okupile su se rano jutros ispred medrese “Mehmet Fatih“ u Podgorici, odakle su autobusima krenuli za Tiranu. Oni će iz Tirane avionom nastaviti svoj put do Saudijske Arabije.  Na hadž, najsvetije mjesto muslimana, u Mekku i Medinu, danas je iz Podgorice u organizaciji Islamske zajednice u Crnoj Gori krenulo 49 vjernika, javlja Anadolu Agency (AA).

Buduće hadžije okupile su se rano jutros ispred medrese “Mehmet Fatih“ u Podgorici, odakle su autobusima krenuli za Tiranu. Oni će iz Tirane avionom nastaviti svoj put do Saudijske Arabije.

Pred sami polazak, hadžije su u džamiji koja se nalazi u sklopu Medrese proučili dovu. Veliki broj rodbine i prijatelja budućih hadžija došao je danas ispred Medrese, kako bi ispratili hadžije na putovanje do Mekke i Medine.

Vođa puta ispred Mešihata Islamske zajednice Crne Gore Ramiz Luboder kazao je pred sami put da se hadžije osjećaju dobro.

”U organizaciji Islamske zajednice Crne Gore ide 49 hadžija. Osim toga, ići će još pet hadžija, koji idu na poziv kralja Saudijske Arabije. Sve hadžije se osjećaju dobro, i nadamo se da neće biti nikakvih poteškoća“, rekao je Luboder.

Budući hadžija Dženan Agović kazao je pred odlazak na najsvetije mjesto muslimana da je osjećaj prelijep.

”Iako sam mlad, odazvao sam se Allahu“, kaže Dženan, dok njegov rođak Senid takođe sa nestrpljenjem očekuje odlazak na hadž.

”Jedva čekam stići tamo“, kaže kratko Senid Agović.

Cijena ovogodišnjeg aranžmana za odlazak na hadž za vjernike iz Crne Gore iznosila je 3.200 eura. U cijenu su uračunati avionska karta i smještaj.

Prošle godine iz Crne Gore je na hadžu bio 101 vjernik, dok je godinu prije taj broj iznosio 81.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top