Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Podgorica: Crkva traži vraćanje uklonjenog krsta na Sahat kuli, Islamska zajednica protiv

Podgorica: Crkva traži vraćanje uklonjenog krsta na Sahat kuli, Islamska zajednica protiv

Restauracija Sahat kule u Podgorici, jednog od simbola ovog grada, izazvala je polemiku u javnosti zbog uklanjanja elementa nalik krstu sa krova ove građevine. Odluku da se krst sa Sahat kule ukloni, makar i privremeno dok traju radovi, donijela je Uprava za zaštitu kulturnih dobara. Ipak, na ovakvu odluku stigla je reakcija od strane Mitropolije Crnogorsko-primorske (SPC) i uprave grada Podgorice da krst bude vraćen, dok u Islamskoj zajednici najavu o vraćanju krsta nazivaju neprimjerenom, javlja Anadolu Agency (AA).

Restauracija Sahat kule i rekonstrukcija Trga Bećirbega Osmanagića počela je u aprilu, a projekat vrijedan oko pola miliona eura finansira Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA). Radovi su u završnoj fazi, a kako je saopšteno, zbog specifičnosti pojednih poslova na projektu restauracije, uklonjen je metalni element.

Iz Direktorata za kulturnu baštinu saopšteno je da je element nalik krstu uklonjen privremeno i da će nakon konzervatorskog tretmana biti vraćen na isto mjesto, na vrh kule. To je najprije zatražila Mitropolija crnogorsko-primorska, koja je osudila čin uklanjanja krsta, tražeći da se krst što prije vrati. Oni su kazali da bi na isti način reagovali kada bi bio uklonjen vjerski simobol Katoličke crkve ili Islama.

Da će se krst vratiti na Sahat kuli, danas je potvrdio i gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović. Njegov zamjenik Časlav Vešović poručio je da bi izgled Sahat kule, nakon restauracije, trebalo da ostane autentičan i sa svim dijelovima koji čine to kulturno dobro.

„Na sastancima i javno iznosim jednake stavove i do njih držim, a najbolja potvrda za to je i zahtjev Glavnog grada Upravi za zaštitu kulturnih dobara da se konzervatorske mjere sprovedu poštujući autentičan izgled Sahat kule prije njene restauracije. Prema simbolu koji se nalazi na vrhu Sahat kule nemam odnos kao prema religijskom obilježju, već kao dijelu kulturnog dobra koje pripada svima. Po mom shvatanju, restauracija istorijskih amblema Podgorice ne podrazumijeva njihovu redukciju. Znajući da je simbol do juče stajao na vrhu Sahat kule, cijenim da tako treba da bude i vjekovima pred nama”, poručio je Vešović.

S druge strane, Islamska zajednica u Crnoj Gori smatra neprimjerenom bilo kakvu najavu o vraćanju metalnog obilježja u obliku krsta na Sahat-kuli u Podgorici.

Reagujući na najave o vraćanju krsta na Sahat-kulu, iz Mešihata Islamske zajednice su saopštili da iskazuju najdublje poštovanje prema hrišćanskim i svim drugim simbolima monoteističkih religija ali, kako kažu, “samo ako je to saobrazno i primjereno određenoj arhitekturi, njenom nastanku, svrsi ili namjeni”.

“Sahat kula u Podgorici, kao i one u Starom Baru, Ulcinju, Herceg Novom i Pljevljima – osmanlijsko i islamsko su nasljeđe u arhitektonskoj i kulturnoj baštini. Uz to, svaka od njih je vakuf – zadužbina dobrih i plemenitih muslimana, dobrotvora koji su svoj imetak dali za njihovu izgradnju. Sahat kula u Podgorici je vakuf, odnosno zadužbina porodice Osmanagića, i to Mehmet paše, i jedna je od brojnih vakufskih građevina koju su ostavili članovi ove ugledne podgoričke muslimanske porodice”, saopšteno je iz Islamske zajednice.

Navode da nijedna od sahat-kula, kao ni džamije i ostali objekti islamskih zadužbina nisu imali, niti su mogli imati krst kao obilježje.

“Prekrštavanje Sahat kule u Podgorici novijeg je datuma, isto kao i ostala mnogobrojna nepočinstva, otimačine i uzurpacije nad imovinom Islamske zajednice, u Podgorici i širom Crne Gore. Godinama su predstavnici Islamske zajednice upozoravali na ove činjenice, na potrebu vraćanja vakufa u prvobitno autentično stanje – skidanja obilježja krsta sa Sahat kule, ali i povratka mnogobrojnih građevina i zemljišta u vlasništvo Vakufa. Sa nevjericom smo pročitali u medijima da su visoki zvaničnici lokalne vlasti novi – stari izgled vakufa Sahat kule dogovarali sa čelništvom Srpske pravoslavne crkve u Podgorici, potpuno zaobilazeći Islamsku zajednicu kao neposredno zainteresovanu stranu”, saopštio je Mešihat IZ.

Apeluju na nadležne da se prekine sa proizvodnjom ovakvih apsurdnih događaja, da se Sahat kuli vrati izvorni, autentični izgled i prekine sa vrijeđanjem osjećaja pripadnika islama u Podgorici i širom Crne Gore.

“Takođe, tražimo da se Rješenje Uprave za zaštitu kulturnih dobara o konzervatorskim uslovima sanacije dostavi na uvid javnosti, kako bi se izakulisne radnje i manipulacije izvele na čistac. Podsjećamo da je Islamska zajednica autohtona u Crnoj Gori i čini njeno viševjekovno društveno biće. Isto tako, mi imamo pravo i na svoj identitet i imovinu, bilo da je riječ o sahat-kulama, džamijama, česmama ili grobljima. Nećemo dozvoliti njihovo dalje devastiranje, raskopavanje, uzurpaciju ili falsifikovanje identiteta”, navodi se u reagovanju.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top