Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Početak rada udruženja MASAT: U Podgorici se okupljaju svršenici turskih univerziteta

Početak rada udruženja MASAT: U Podgorici se okupljaju svršenici turskih univerziteta

Erdan Sefererović, predstavnik uduženja MASAT

Crnogorski državljani koji su visoko obrazovanje sticali na nekom od fakulteta u Turskoj, a koji su okupljeni u udruženju čiji je naziv Montenegro asocijacija alumnija Turske (MASAT), ove će sedmice uz prisustvo gostiju iz Turske ozvaničiti početak rada i djelovanja u Crnoj Gori, javlja Anadolu Agency (AA).

Udruženje MASAT okupilo je veliki broj alumnija Turske. Predstavnik udruženja Erdan Seferović, u razgovoru za AA ističe da je udruženje već realizovalo nekoliko projekata, i da imaju ostvarene rezultate.

„Naša organizacija je osnovana i počela je sa radom krajem aprila i od tada smo imali desetak aktivnosti koje su društveno – kulturnog karaktera. Pored toga, organizovali smo neke aktivnosti u cilju promocije stipendija Vlade Turske. Te promocije smo imali u Podgorici, Bijelom Polju i Rožajama“, kaže Seferović.

Ozvaničenje početka rada udruženja planirano je za utorak, 4. decembar.

„Istog dana će biti upriličeno okupljanje turskih alumnija iz Crne Gore, gdje će prisustvovati i direktor Direkcije za tursku dijasporu i odnose sa srodnim narodima Abdullah Eren sa saradnicima. Tu će biti i ambasador Turske u Crnoj Gori, kao i bivši ministar Turske za EU i aktuelni predsjednik komisije Skupštine Turske za vanjske odnose, Volkan Bozkir, kao i naši članovi“, ističe Seferović.

Udruženje MASAT oformilo je bazu podataka alumnija Turske u Crnoj Gori.

„Od kako je udruženje osnovano, mi smo počeli sa pozivanjem alumnija da se učlane u naše udruženje. Do sada je oko 70 alumnija popunilo pristupnicu za članstvo u udruženju. Međutim, broj alumnija u Crnoj Gori je mnogo veći, oko 130 ljudi. I ovi koji nisu zvanično članovi udruženja, oni samo nisu ispunili pristupnicu, tu formalnu normu, ali je svaki svršenik turskih univerziteta uključen u naše aktivnosti“, poručuje Seferović.

On kao prednost formiranja baze podataka navodi to što svršenici turskih univerziteta na ovaj način lakše dolaze do posla.

„Do sada je deset naših članova pronašlo zaposlenje direktno preko udruženja MASAT. Mi prilikom povezivanja naših članova sa poslodavcima se trudimo da maksimalno zastupamo interese naših članova, na način što sa poslodavcem ispregovaramo i približnu zaradu, kao i uslove rada. Ova brojka od deset ljudi jeste oni koji su našli zaposlenje direktno preko MASAT-a. Međutim, mi na društvenim mrežama imamo naše grupe, gdje postoje forumi na kojima smo svi povezani i na taj način mnogi naši članovi mogu da stupe u kontakt sa poslodavcem. Trenutno, nema ni jednog našeg člana koji je nezaposlen“, dodaje Seferović.

U Turskoj trenutno ima oko 200 crnogorskih studenata.

Seferović je poručio da je cilj ovog oblika stipendiranja da studenti tamo pođu, obrazuju se i da iskustva koja su tamo stekli, primjenjuju u matičnoj zemlji, Crnoj Gori.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com