Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Počeo jesenji ciklus sadnje Memorijalne šume 8372 kod Goražda

Počeo jesenji ciklus sadnje Memorijalne šume 8372 kod Goražda

Šuma će biti trajno sjećanje na genocid u Srebrenici

 Na lokalitetu Posestra kod Goražda danas je nastavljena sadnja drveća u kompleksu Memorijalna šuma 8372, koji će čuvati sjećanja na genocid u Srebrenici i šehide stradale u ovom gradu i njegovoj okolini, javlja Anadolu Agency (AA).

Projekat su inicirali Goraždansko muftijstvo i Vlada Bosansko-podrinjskog kantona, a osim pošumljavanja platoa površine 3,4 hektara, Memorijalna šuma 8372 sadržavaće i spomen-obilježje u obliku cvijeta Srebrenice koji je već izgrađen, info tablu sa podacima o srebreničkom genocidu, klupe za odmor u prirodi …

Prema riječima muftije goraždanskog Remzije ef. Pitića danas je zasađeno 99 od ukupno 3.300 sadnica jasena i smrče koje će biti zasađene tokom jeseni. U sadnji su učestvovali imami i predstavnici Medžlisa IZ sa prostora muftijstva, jedan broj zvaničnika u vlasti, te radnici JP “Bosansko – podrinjske šume”.

“Ovo je druga sezona, drugi ciklus sadnje Memorijalne šume 8372 koju zajedno sa Vladom BPK Goražde realiziramo ovdje na lokalitetu Posestra. Naš projekat Memorijalna šuma 8372 govori zapravo o nama i našem odnosu prema samima sebi. U realizaciji kompletnog projekta nema ničega što nije potpuno civilizacijski, potpuno ljudski, potpuno moderno, tim prije što to radimo za šehide Srebrenice i naše podsjećanje na ono što su oni i njihove porodice preživjeli tamo. To nam daje dodatni motiv da nastavimo”, naglasio je muftija Pitić.

Svako stablo će zasaditi različita osoba, a ideja je da do proljeća 2018. godine 8.372 osobe zasade 8.372 sadnice.

Premijer BPK Goražde Emir Oković istakao je da je projekat sa 50.000 KM podržao i Fond za zaštitu okoliša FBiH.

“Zamislili smo da projekt traje kroz određeni period, da ima određenu dinamiku, a dalje ćemo razvijati priču oko njegove infrastrukture. Generalno, ovo područje smo proglasili spomen-obilježjem. Cjelokupan prostor ima kapacitet i potencijal za implementiranje sličnih projekata što smatramo da je potrebno ovom društvu a može imati i turističke i privredne elemente”, naglasio je Oković. Jesenji ciklus sadnje Memorijalne šume 8372 kod Goražda trajaće do polovine novembra, ako to vremenski uslovi budu dozvolili.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top