Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Počelo 9. takmičenje u učenju Kur’ana u Sarajevu: Iz godine u godinu raste broj takmičara

Počelo 9. takmičenje u učenju Kur’ana u Sarajevu: Iz godine u godinu raste broj takmičara

Takmičenje, koje se završava sutra dodjelom nagrada, zvanično je otvorio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović

  – Takmičenje u hifzu Kur’an-i Kerima u Bosni i Hercegovini, učenju Kur’ana, počelo je danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Takmičenje, koje se završava sutra dodjelom nagrada, zvanično je otvorio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

U obraćanju prisutnima reis Kavazović je kazao da je važno da se zna da su muslimani tokom svoje povijesti uvijek prema Kur’anu iskazivali najveću pažnju.

“Kur’an-i Kerim je knjiga koju svaki musliman nosi u svom srcu i ona je svakako knjiga koja pokazuje put kojim trebamo ići kao muslimani. Zbog toga, pažnja koju muslimani pridaju Kur’an-i Kerimu je svakako u svakom vremenu važna i bitna pa i na ovaj način, organiziranjem takmičenja”, pojasnio je Kavazović.

Prema njegovim riječima, učešće mladih ljudi na takmičenju u učenju Kur’ana je važno i pokazuje da mladi u BiH, mladi hafizi, pokazuju veliko interesovanje i da je živa tradicija učenja Kur’ana u BiH.

Takmičenje organizuje Rijaset Islamske zajednice u BiH zajedno sa Svjetskom organizacijom za učenje Kur’ana iz Džedde.

Takmičenju prisustvuje i predstavnik Svjetske organizacije šejh Halid Abdulkafi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Koordinator za hifz Kur’an-i Kerima u Rijasetu Islamske zajednice u BiH Muhamed Šerbi kazao je da je danas počelo 9. takmičenje u učenju Kur’ana.

Kako je kazao, ove godine je prijavljeno 40 kandidata, a takmičenje se dijeli na četiri kategorije i to: učenje cijelog Kur’ana, učenje pet džuzova (dio Kur’ana), učenje deset džuzova i učenje 20 džuzova.

“Uvjeti su bili da takmičar ima do 35 godina. Na kraju takmičenja će biti dodijeljene nagrade pobjednicima i to za prva tri mjesta u četiri kategorije, a svi takmičari će dobiti priznanja”, pojasnio je Šerbi.

On je kazao da iz godine u godinu raste broj takmičara u učenju Kur’ana.

Dodjela nagrada i svečano zatvaranje takmičenja će biti upriličeno sutra u 17 sati.

Anadolija

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top