Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Ekologija > Počelo 7. međunarodno studentsko takmičenje Go Green in the City

Počelo 7. međunarodno studentsko takmičenje Go Green in the City

U periodu od 13. februara do 12. maja ove godine takmičenje će biti otvoreno za sve preddiplomske i postdiplomske studente poslovnog upravljanja i tehnoloških nauka te studente na postdiplomskim specijalističkim studijima iz poslovnog upravljanja (MBA) iz cijeloga svijeta. Od studenata se očekuje da osnuju dvočlane timove (s najmanje jednom ženom kako bi se potaknula različitost i inkluzija) te predaju studiju slučaja koja ilustrira njihove zamisli o inovativnim rješenjima za upravljanje energijom u gradovima. Sve spomenute se studije moraju odnositi na jednu od četiri osnovne teme poslovnih izazova kompanije Schneider Electric ili na bilo koju jedinstvenu zamisao o prelasku na ekološko djelovanje.

Takmičenje je prvi put  održano 2011. godine i svake godine privlači sve više timova. Godine 2016. na takmičenje se prijavilo 16.466 učesnika iz 180 zemalja širom svijeta te je predato ukupno 1.184 studija slučajeva. Ovo takmičenje je prošle godine izazvalo pojačan interes studenata sa područja našeg regiona (Slovenija, Hrvatska, Srbija, BiH…) što je rezultiralo povećanjem broja prijavljenih projekata i timova.

Prošle godine pobjedu je odnio tim sa Univeziteta primijenjenih nauka – FH Aachen iz Njemačke, zahvaljujući ideji o inovativnom off-grid rješenju sa vjetroturbinom i pumpom za vodu, koje ruralnim poljoprivrednim zajednicama omogućava pristup čistoj energiji po niskoj cijeni.

„Rastuće zanimanje za takmičenje Go Green in the City snažan je pokazatelj osjetljivosti budućih inženjera i lidera na ekološke izazove planete te njihovu posvećenost kada je riječ o pronalaženju rješenja. Zahvaljujući tom godišnjem događanju, studenti imaju priliku pokazati sve svoje talente u okruženju u kojem su oba pola u potpunosti jednaka, dok Schneider Electric dobiva na prepoznatljivosti kao vodeći globalni poslodavac. Osim toga, takmičenje dugoročno kompaniji pomaže u privlačenju najboljih talenata. Dijeljenjem znanja i iskustva s drugima i mentoriranjemtakmičenja dijelimo i svoje vrijednosti, svoju posvećenost različitosti te vizije o inovacijama na svim nivoima, zajedno s povezanim tehnologijama za upravljanje energijom i automatizaciju “, istaknuo je Olivier Blum, glavni direktor za ljudske resurse kompanije Schneider Electric. „“

Popis od sto timova polufinalista bit će objavljen 9. juna 2017. Svaki od tih sto timova zatim će dva mjeseca raditi s mentorom iz Schneidera kako bi napravili sinopsis i video prezentaciju svoje zamisli. Nakon objave popisa 12 timova finalista 7. augusta/kolovoza 2017., timovi će otputovati u Pariz, gdje će se takmičiti u velikoj završnici u periodu od 9. do 13. oktobra ove godine. Pobjednički tim proputovat će svijet u stilu: posjetit će pogone kompanije Schneider Electric, te se družiti sa zaposlenicima i višim menadžmentom. Pored toga, biti će im ponuđen i posao u Schneider Electric.

Više informacija o natjecanju Go Green in the City možete pronaći na stranici www.gogreeninthecity.com; natjecanje pratite na Facebooku i Twitteru.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top