Vijesti iz svijeta

Počele prijave za učešće na “Seminaru o ljudskim pravima” koji YTB organizuje u BiH

- Seminar će se održati od 9. do 16. juna u organizaciji Direkcije za dijasporu i srodne zajednice Republike Turske (​YTB)

Počele su prijave za učešće na “Seminaru o ljudskim pravima” koji će se održati u Bosni i Hercegovini, a namijenjen je za turske studente i mlade pravnike koji žive u inostranstvu, javlja Anadolu Agency (AA).

Seminar će se održati od 9. do 16. juna u organizaciji Direkcije za dijasporu i srodne zajednice Republike Turske (​YTB).

Kako su kazali iz YTB-a, na seminaru će moći učestvovati studenti koji su u inostranstvu završili srednjoškolsko obrazovanje i diplomanti pravnih fakulteta, koji imaju državljanstvo Turske i koji su mlađi od 35 godina.

Učesnici će imati priliku da u okviru programa slušaju predavanja iskusnih profesora, predstavnika javnih institucija i pravnika o temama kao što su ljudska prava, zločini iz mržnje, diskriminacija, antiislamizam, genocid i zločini protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini te mehanizmi međunarodne zaštite ljudskih prava.

Učesnici će posljednja dva dana programa učestvovati u posjetama Sarajevu i Mostara gdje će obići brojne kulturne i prirodne atrakcije.

Troškovi učešće iznose 200 eura, a YTB snosi troškove smještaja, uključujući hranu, putne troškove (povratne avionske karte) i sve druge troškove planirane u okviru programa.

Zahtjev za učešće u seminaru mogu podnijeti studenti pravnih, političkih i društvenih nauka koji studiraju u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Njemačkoj, Danskoj, Švicarskoj, Austriji, Finskoj, Italiji, Australiji, Francuskoj, Norveškoj, Belgiji, Holandiji i Kanadi.

Svi zainteresirani koji ispunjavaju uslove zahtjev mogu poslati do 2. maja popunjavanjem prijavnog obrasca koji se nalazi na stranici ytb.gov.tr i slanjem uz pismo namjere na turskom jeziku na adresu ihep@ytb.gov.tr.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button