Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Počela nova školska godina u Palestini: Đačka radost uprkos ograničenim uvjetima obrazovanja

Počela nova školska godina u Palestini: Đačka radost uprkos ograničenim uvjetima obrazovanja

Ukazujući na teške uvjete obrazovnog sektora zbog okupatorske i agresivne politike Izraela, premijer Hamdallah je kazao da je u proteklih 12 mjeseci širom Palestine u izraelskim napadima ubijeno najmanje 40 nastavnika i učenika, a u velikoj mjeri oštećeno najmanje 30 škola U Palestini je danas počela nova školska godina, a u škole na Zapadnoj obali i u Gazi upisano je blizu 1,2 miliona učenika, javlja Anadolu Agency (AA). Palestinski premijer Rami Hamdallah lično je posjetio jednu školu i zvonom za početak nastave simbolično otvorio novu školsku godinu.

“Nadamo se da će predstojeća školska godina proteći u sigurnosti i kvalitetnom obrazovnom programu. Bit će i ovo godina otpora prema izraelskoj politici provokacija, prinudnog raseljavanja, nasilja i hapšenja Palestinaca. Još jednom naglašavamo našu opredijeljenost da na ovim područjima patnje prioritet dajemo obnovi i obrazovanju“, izjavio je premijer Hamdallah tokom svečanosti kojoj je prisustvovao i palestinski ministar obrazovanja Sabri Saydam.

Ukazujući na teške uvjete obrazovnog sektora zbog okupatorske i agresivne politike Izraela, premijer Hamdallah je kazao da je u proteklih 12 mjeseci širom Palestine u izraelskim napadima ubijeno najmanje 40 nastavnika i učenika, a ranjeno njih 1.013.

Hamdallah je također kazao da su objekti u najmanje 30 škola u znatnoj mjeri oštećeni i da prijete urušavanjem svakog trena.

Palestinski ministar Saydam najavio je da će posjetiti školu u kojoj će svoje prve đačke korake načiniti Ahmed Devabishe, palestinski dječak koji je sa teškim opekotinama preživio izraelski napad tokom kojeg je u požaru u kući izgubio kompletnu porodicu.

U škole u Zapadnoj obali i u Jerusalemu upisano je 693.165, a u Gazi 499.643 učenika.

Akos.ba 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top