Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Počela izgradnja Islamskog centra u Ljubljani vrijednog 35 miliona eura

Počela izgradnja Islamskog centra u Ljubljani vrijednog 35 miliona eura

Početak izgradnje Islamskog kulturnog centra u Ljubljani, čijom će izgradnjom Slovenija dobiti drugu džamiju, nakon što je prva porušena pri završetku Prvog svjetskog rata, ozvaničili su danas ljubljanski muftija Nedžad Grabus i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković

 

Početak izgradnje Islamskog kulturnog centra u Ljubljani, čijom će izgradnjom Slovenija dobiti drugu džamiju, nakon što je prva porušena pri završetku Prvog svjetskog rata, ozvaničili su danas ljubljanski muftija Nedžad Grabus i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, prenosi Anadolu Agency.  

Centar će se prostirati na prostoru veličine blizu 13 hiljada kvadratnih metara, rekao je nedavno u Sarajevu, prilikom predstavljanja projekta izgradnje Islamskog kulturnog centra u Ljubljani, sekretar Islamske zajednice u Sloveniji Nevezet Pivić. Ovaj moderni objekat će, osim džamije, imati edukacioni, upravnim stambeni dio, zatim sportsku salu, restoran i druge sadržaje namijenjene muslimanima u Sloveniji.

“U Sloveniji živi, prema popisu iz 2002. godine, oko 50.000 muslimana. Ne rade se više takve vrste popisa, ali prema našim podacima, u zemlji živi oko 100.000 muslimana. U Ljubljani živi oko 40 posto od ukupnog broja muslimana, oko 90 posto njih su Bošnjaci, jedan manji procenat je iz Sandžaka, Crne Gore, Srbije i Makedonije”, naglasio je Porić.

Za kupovinu zemljišta i sve potrebne dozvole za početak izgradnje centra do sada je utrošeno blizu osam miliona eura, a u konačnici centar bi trebao koštati oko 35 miliona eura. Izgradnju pomaže država Katar, a podršku izgradnji dala je gradska uprava Ljubljane na čelu sa gradonačelnikom Zoranom Jankovićem. 

“Ja džamiju iščekujem sa velikim veseljem i ponosom. Nakon 50 godina muslimani u Sloveniji, koji su naši građani, dobit će svoj objekat”, kazao je Janković prilikom sarajevskog predstavljanja projekta izgradnje centra.

Kamen temeljac za izgradnju Islamskog centra u Ljubljani postavljen je 14. septembra 2013. godine.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top