Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Pobjedio svog učenika: Mahathir u 92. godini se vraća na čelo malezijske vlade

Pobjedio svog učenika: Mahathir u 92. godini se vraća na čelo malezijske vlade

Vrhovna izborna komisija Malezije saopćila je preliminarne rezultate jučerašnjih parlamentarnih izbora i potvrdila pobjedu bivšeg malezijskog premijera Mahathira Mohamada i njegovog opozicionog bloka Nada naroda, javlja Anadolu Agency (AA).

Ujedinjena opozicija osvojila je 122 zastupnička mjesta u parlamentu koji broji 222 parlamentaraca. Osvojenom natpolovičnom većinom u parlamentu, kandidat opozicije 92-godišnji Mahathir se vraća na funkciju premijera Malezije. Na izbore je izašlo 76 posto birača.

Aktuelni premijer Razak predvodi koaliciju Nacionalnog fronta (BN) u čijem sastavu najjaču političku opciju predstavlja Nacionalna partija ujedinjenih Malaja (UMNO) koja je na vlasti od 1957. godine i malezijskog sticanja nezavisnosti od Velike Britanije.

Razakov blok je osvojio 79 zastupničkih mjesta u parlamentu u kojem j do sada imao 133 zastupnika. Razak je kasno sinoć poručio da će poštovati odluku naroda, ali da još uvijek niti jedna opcija nema većinu u parlamentu. On je također kazao da će odluku o tome ko će biti premijer donijeti malezijski sultan Muhammed. Islamska partija Malezije osvojila je 18 zastupničkih mjesta.

Mahathir je sinoć izjavio da je njegov opozicioni sigurno osvojio potrebnu natpolovičnu većinu u parlamentu Malezije i da je to dovoljno za njegov povratak na funkciju premijera te zemlje. Hiljade građana izašle su na ulice i proslavljaju pobjedu Mohamada i njegovog bloka, a on ih je u sinoćnjem obraćanju pozvao na budu umjereni i ne izazivaju nerede. Mahathir je 92-godišnji političar koji je na funkciji premijera Malezije bio od 1981. do 2003. godine, a svojevrsni je mentor aktuelnog premijera Razaka.

“Malezijski cunami”

Bridget Welsh, stručnjakinja za Aziju na Univerzitetu John Cabot u Rimu, pripisala je pobjedu opozicije Mahathiru.

„Prisutna je velika promjena i propast Najibove Vlade u svim sferama života, od veoma ruralnih sjevernih država do industrijske južne obale. Osoba koja je to omogućila je Mahathir. On je bio značajan faktor promjene. On je učinio da ljudi uvide kako je moguća tranzicija moći“, smatra ona.

Mnogi navode kako je ovo historijska pobjeda opozicije.

„Malo Malezijaca je vjerovalo da će vidjeti ovaj dan“, piše u uredničkom dijelu malezijski portal Malaysia Kini.

„Ovo je prvi put da je država svjedočila promjeni vlasti od proglašenja nezavisnosti od Velike Britanije 1957.“

Dodaje se kako je poraz BN-a omogućio „malezijski cunami“ u kojem su učestvovale sve veće etničke grupe i glasale protiv vladajuće koalicije, piše Al Jazeera.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top