Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Pismo gradonačelniku Prijedora: „Pokrenite inicijativu za podizanje spomenika ubijenoj djeci“

Pismo gradonačelniku Prijedora: „Pokrenite inicijativu za podizanje spomenika ubijenoj djeci“

Dino Mustafić, direktor Festivala Mess povodom sutrašnjeg Dana bijelih traka pisao je gradonačelniku Prijedora Marku Paviću i od njega zatražio da pokrene inicijativu podizanja spomenika za 102 ubijene djece Prijedora u gradskom centru, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

„Ovaj zahtjev je upućen Gradskoj skupštini još u novembru prošle godine od strane roditelja i 1.000 građana Prijedora. Nisu još dobili nikakav odgovor. Ravnodušnost prema počinjenom zločinu je najviši stepen okrutnosti i sljepoće. To je nastavak zla koje ponižava žrtve i produbljuje jaz među etničkim zajednicama u vašem gradu. Taj ponor i jaz su mogući prostor nekih budućih sukoba i nesporazuma za koji ćete i Vi snositi svoju moralnu i istorijsku odgovornost“, pisao je Mustafić Paviću, dodavši:

„Naša epoha je obilježena ravnodušnošću prema bezbrojnim žrtvama tolikih nepravdi koje su počinjene u BiH, kao i prema našoj vlastitoj sudbini ako ne njegujemo kulturu saosjećanja i empatije. Samo tako buduće generacije neće nikada ponoviti okrutnost prema onima koji su drugačije nacionalnosti ili vjerske pripadnosti. Vi imate dužnost da ne ostavite svom gradu u naslijeđe svijet ubica, već svijet kao mjesto na kojem je moguće živjeti u humaniziranom i harmoniziranom društvu. Takav spomenik će biti čin ljubavi i pokajanja koji će nas ujedinjavati u pamćenju ubijene i nedužne djece, buditi u nama milost i pravednost za žrtve zločina i terora, otvoriti proces savjesnog i odgovornog suočavanja sa prošlošću bez kojeg nije moguća niti budućnost“.

Nadalje Mustafić je Paviću pisao i „na taj način ćete pokazati, u skladu sa civilizacijskim normama i idejama koje retorički dijeli i vaša politička opcija u  evropskim perspektivama, da ste spremni odreći se političkog i vojnog vrha Republike Srpske koji je bio odgovoran za zločine počinjene u Vašem gradu 90-ih“.

„Ukoliko budete ignorisali ove apele i krikove za pravdom i istinom činite najveći zločin. Zločin šutnje!“, zaključio je u pismu Mustafić.

Akos.ba 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top