Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Pisac kome je Gulen ispričao svoj život: Da je državni udar uspio, Gulen bi se u Tursku vratio kao halifa

Pisac kome je Gulen ispričao svoj život: Da je državni udar uspio, Gulen bi se u Tursku vratio kao halifa

Latif Erdogan je nakon toga napustio Gulena i Pokret Hizmet, a danas je autor knjige “Nasmijano lice šejtana” u kojoj također tematizira Gulena  Turski pisac Latif Erdogan i nekadašnji član Pokreta Hizmet izjavio je kako je vođa terorističke organizacije FETO/PDY Fetullah Gulen sa 16 godina podvrgnut specijalnoj obuci, kojom su tada rukovodili službenici Nacionalne obavještajne službe (MIT), te da iza svega toga stoji CIA.

Latif Erdogan je pisac i istraživač, čovjek koji je uz vođu pokreta Hizmet, odnosno lidera terorističke organizacije FETO Fetullaha Gulena proveo punih 45 godina.

Još 1990. godine napisao je knjigu “Moj mali svijet” u kojoj pozitivno govori o Gulenu. Latif Erdogan je nakon toga napustio Gulena i Pokret Hizmet, a danas je autor knjige “Nasmijano lice šejtana” u kojoj također tematizira Gulena.

U intervjuu za Anadolu Agency (AA) Erdogan govori o svojoj novoj knjizi te o tome o kakvoj se zapravo paralelnoj strukturi radi. Kazao je kako otprilike prije 15 godina razaznao da je Gulen zapravo “šejtan nasmijanog lica”, te da se njegova organizacija svakog dana ruši i biva korumpirana.

Kazao je kako je nakon dešavanja od 17. do 25. decembar 2013. godine otvoreno počeo upućivati kritike na račun Gulena.

“Gulen je 1990. godine puna tri mjeseca meni govorio o svom životu. Također, takav razgovor smo napravili i krajem 1996. i početkom 1997. godine. Sve o njemu imam u svojoj arhivi, što niko drugi nema. Obavljeni su i razgovori sa osobama koje ga poznaju. Ranije sam pisao o njegovoj pozitivnoj strani kao osobi sa dobrim namjerama. Nakon 2013. detaljno sam pregledao sve što mi je rekao tada i shvatio da njegove riječi povezane sa današnjim dešavanjima. U ovoj knjizi govorim o njegovim negativnim stranama”, rekao je Erdogan.

Erdogan je kazao kako je Gulen sa 16 godina podvrgnut specijanoj obuci, kojom su tada rukovodili službenici Nacionalne obavještajne službe (MIT).

“Naravno, MIT u vrijeme 1950-ih godina znači CIA. U to vrijeme i plate su isplaćivane od strane CIA-e. Gulen je nakon toga formirao svoj pokret (džemat) u Izmiru. Razumije se da je bio u bliskom kontaktu sa CIA-om. Vojska i u vrijeme opsadnog stanja u zemlji, po želji CIA-e, nije dirala Gulena, već mu je odriješila ruke. Nakon 1976-ih godina ‘zažmirilo’ se na to da Gulen svoje ljude šalje na obuku unutar vojske. To zapravo znači da se radi o jednom projektu. Zbog toga knjigu nisam želio nazvati ‘Gulenovo šejtansko lice”, već ‘Nasmijano lice šejtana’. Pod šejtanom podrazumjevam i SAD i samog šejtana”, kazao je Erdogan.

Istakao je kako za sebe smatra da je osoba koja Gulena poznaje bolje i od njega samog, te dodao kako je Gulen i u decembru 2013. godine koristio svu svoju snagu u policiji i sudstvu.

– Gulen ne bi mario za time što poginule stotine hiljada ljudi

Prema njegovim riječima, Gulen se nalazi na jednoj stranputici te da od nje neće odstupiti.

“Da je državni udar uspio danas nikoga od nas ne bi bilo. Gulen ne bi mario za tim što bi poginule stotine hiljada ljudi. Napravili su sve planove, ali nisu uzeli u obzir da će narod izaći na ulice. Narod je štitio nacionalnu volju, demokartiju i predsjednika”, kazao je Erdogan.

Istakao je kako se Gulenova teroristička organizacija infiltrirala u sve dijelove države, te da će trebati vremena da se država očisti od FETO-ovih ljudi.

“Vojska obzirom na svoju strukturu je u fokusu. Policija i vojska su bitni zbog oružja. No, kada pogledamo obrazovanje i zdravsto, tamo je puno veći broj FETO-ovih ljudi. Nije ih malo ni u sudstvu. Ušli su u svaki sektor koji državu čuva na nogama. Ne postoji tačka u državi u kojoj se oni ne nalaze, tako da potpuno čišćenje može potrajati od tri do pet godina”, kazao je Erdogan.

Obzirom da je više decenija proveo unutar ovog pokreta, Erdogan je naglasio kako poznaje većinu generala koji su učestvovali u pokušaju državnog udara.

“Ne poznajem ih samo nekoliko, nego sve. Sve su to osobe direktno povezane sa Gulenom”, rekao je Erdogan, te dodao:

“Svaki oficir ima jednog civila kojem odgovara. Osobe koje su bile na televiziji, poznajem ih sve. Generala Hakan Evrima, koji je načelniku Generalštaba Hulusiju Akaru ponudio da se sastane se Fetullahom Gulenom, poznajem od djetinjstva”.

– Da je državni udar uspio, Gulen bi se vratio u Tursku kao halifa

Erdogan dalje govori kako je FETO pokušao izvršiti državni udar jer je vjerovao da će 100 posto uspjeti. Prema njegovim riječima, smatrali su da su se uvukli u kapilare države, da je time proces gotovo, zbog toga su se odlučili na ovaj suludi čin.

“Da je državni udar uspio Gulen bi došao u Tursku. Bio bi prihvaćen kao halifa. Zaratili bi sa Iranom. Direktno bi intervenisali u Siriji. Ratovali bi protiv lidera ISIS-a Ebubekira El-Bagdadija. Tako bi se sukobila dvojica halifa. Sve bi učinili kako bi srušili Tursku. Tri muslimanske zemlje doveli bi u stanje međusobnog ubijanja. U tom smislu, za njih je blago reći da su teroristička organizacija”, kazao je Erdogan.

Rekao je također kako je FETO u usporedbi sa terorističkom organizacijom PKK, hiljadu puta opasniji, jer, kako je dodao, to je organizacija na međunarodnom nivou, a ne mahalska kao PKK.

Erdogan smatra kako FETO može uraditi sve po zapovijedi SAD-a, no dodao je kako bi SAD mogao izručiti Gulena.

“Između onoga što SAD može dobiti od odnosa sa Gulenom na međunarodnom nivou i onoga što može dobiti od partnerstva sa državom Turskom, postoji velika razlika. SAD, obzirom da je Gulena smatrala vlasnikom države pridala mu je veliku važnost. No, Turska se oslobodila od FETO-a. SAD će u budućnosti dolaziti i razgovarati sa državom. U tom smislu, sve što Gulen od sada o kaže protiv SAD-a neće se smatrati važnim. To neće predstavljati ni bilo kakvu prijetnju po SAD. Obzirom na to, ono što doliči državi je da ga izruči”, rekao je Erdogan.

Na kraju je dodao kako je činjenica da je nakon pokušaju državnog udara FETO-a na Tursku, primijećen zastoj u aktivnostima drugih terorističkih organizacija, što obrazlaže na sljedeći način:

“To je dokaz da njima upravalja jedan superiorni um. Oni upravljaju PKK-om, FETO-om, DHKP-C-om. Kad kažu ‘stani’ oni stanu, kada kažu ‘kreni’ oni krenu. Snaga koja istovremeno upravlja terorističkim organizacijama u Turskoj je jedna. Igraju se igre u više pravaca. Kada je Abdullah Ocalan izrucen Turskoj, u isto vrijeme je Gulen poslan u SAD”.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top