Ekonomija

Piemonte iz Tuzle kupila Prima Vip Orašje: 100 novih radnih mjesta

Kompanija “Piemonte” iz Tuzle ovih dana je zvanično okončala proces kupovine Mesne industrije “Prima Vip” iz Orašja, u kojoj će, nakon ponovnog pokretanja proizvodnje, posao dobiti oko 100 radnika. 
Ovu kompaniju je preuzeo Kasim Selimović, poduzetnik iz Kalesije i vlasnik “Piemontea”, koji nakon pokretanja proizvodnje planira upošljavanje velikog broja vanjskih saradnika. 

Selimović, koji je inače jedan od prvih izvoznika mesa u Republiku Tursku, u razgovoru objašnjava razlozlog kupovine kompanije kompanije iz Orašja. 
– Vidio sam da je to dobar i unosan posao. Klaonica u Orašju je bila poplavljena i nanesena joj je šteta, a vlasnik nije imao finansijskog kapaciteta da riješi to pitanje i da je ponovo vrati u finkcionalno stanje. Upostavio sam saradnju s njim. Nedavno su me ponovo zvali iz Turske i tražili da se aktiviram oko izvoza mesa, jer su prvi put bili prezadovoljni. Zato sam odlučio da uzmem taj objekat i da ga stavim u funkciju, ispričao je Selimović. 

Naredni koraci su pokretanje proizvodnje u Orašju. Proizvodni proces uključuje klanje stoke, obradu mesa, te pakovanje finalnog proizvoda. 

– Ranije tu nije bila prerada u finalni proizvod, u salame, kobasice… ali, ima prostora i za to. I to ću u neko dogledno vrijeme da pokrenem. Trenutno imam raposloživ i funkcionalan kapacitet klanja, obrade mesa i pakovanja. Da bi ta klaonica radila u punom kapacitetu, to zahtijeva stotinjak ljudi da radi. To je minimum – kazao nam je on. 

Ovaj privrednik ističe da mu je krajnji cilj izvoz mesa u Tursku. 
Poznato je da je turska Vlada za 2016. godinu odobrila uvoz 15.000 tona mesa iz naše zemlje.

indikator.ba

Povezani članci

Back to top button