Vijesti iz svijeta

Peti konvoj humanitarne pomoći iz BiH stigao u Reyhanli

 Peti konvoj humanitarne pomoći od 15 šlepera u organizaciji nevladinog udruženja MFS-EMMAUS i Muftijstva sarajevskog stigao je u Reyhanli u blizini turskog grada Hatay, koji se nalazi u neposrednoj blizini granice sa Sirijom, javlja Anadolu Agency (AA).

Muftijstvo sarajevsko i nevladina humanitarna organizacija MFS – EMMAUS proveli su akciju prikupljanja i dostavljanja humanitarne pomoći namijenjene narodu Sirije. Partner ove humanitarne akcije je i turska humanitarna organizacija IHH. Četrnaest šlepera sakupljeno je na području Muftijstva sarajevskog, a jedan na području Goražda.

Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora za razvoj i saradnju u MFS – EMMAUS, podsjetio je nakon dolaska u Reyhanli da su i bh. građani prošli kroz rat sličan ovom u Siriji.

Istakao je da ne žele da bilo ko proživi takve dane. Škrebo je naglasio da već godinu dana provode aktivnosti pomoći sirijskom narodu u čemu im je partner humanitarna organizacija IHH.

“Do sada smo, sa ovih 15 kamiona, poslali 52 šlepera humanitarne pomoći. Ovu pomoć dostavljamo kako Sirijcima u Turskoj tako i onima koji se još nalaze unutar granica Sirije”, kazao je Škrebo.

Najvećim dijelom pomoć se sastoji od brašna i drugih namirnica poput ulja, tjestenine i pelena.

“Turska nas nije zaboravila tokom rata. I mi ne želimo da zaboravimo Sirijce i želimo da im pomognemo na ovaj način kako bismo pokazali da smo uz njih”, dodao je Škrebo.

Humanitarni konvoj je prije šest dana krenuo iz Sarajeva na put ka Turskoj, tačnije pograničnom području sa Sirijom.

 Akos.ba

Povezani članci

Back to top button