Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Ekologija > Pčelari: Kad nestane pčela, nestaće svijeta

Pčelari: Kad nestane pčela, nestaće svijeta

Proizvođači meda se ne žale, kažu da puno rade i to im teško ne pada, a o pčelama imaju samo najljepše priče.
 

Piše: Mladen Obrenović

Nisu još ni postavili tegle s medom na štandove, postavljene na Trgu djece Sarajeva, a već su im došli kupci s pitanjima o cijeni, je li med ovogodišnji ili prošlogodišnji, na kojem su području pčele radile. Pčelari iz svih krajeva Bosne i Hercegovine okupili su se na još jednoj sajamskoj manifestaciji u Sarajevu, nudeći građanima samo najzdravije što priroda može ponuditi.

Zdravlje je ključna riječ svih njihovih poruka, pa jedni kažu: “Zdravo je potrebno, a ne luksuz”, drugi pak: “Jedite zdravo da biste živjeli dugo”, a pčelar Ahmet Balić iz sela Goleš kod Travnika sve objedinjuje u jednu poruku: “Jedite med dok ste zdravi, a zdravlje je sve što trebate u životu poželjeti.”

Iako bi se moglo očekivati da će se pčelari žaliti na lošu klimatološku godinu, težak rad i probleme s plasmanom proizvoda, iz njihovih priča izviru optimizam i entuzijazam. Uvjeravaju i kako se od pčelarstva i prodaje meda može dobro živjeti.


Ahmet Balić i educira svoje kupce [Al Jazeera]

“Fino živim od toga. Da sam znao da će biti ovako, vjerujte, cijeli bih život posvetio pčelama. Iako, morate znati, pčelarstvo je božiji dar i ne može svako to raditi, baš kao što ne može ni svako ovce na Vlašiću čuvati”, slikovito Balić počinje priču o pčelarstvu.

Kupci traže i prošlogodišnji med

Svjestan je loše godine za pčelare u krajevima pogođenim poplavama, ali napominje kako “zalihe uvijek mogu biti dobro čuvane i dobro doći”. Med s Vlašića koji nudi je od prošle godine, a livadski med od ove, no kupci su jednako zainteresirani.

“Jako je važno kupiti kvalitetan med. Prvo morate vjerovati pčelaru, a onda sve ostalo dolazi. Med se uvijek uzimao za lijeka i dobar se med može prodati uvijek. Kad čovjek dođe bolestan i uzda se da će mu baš moj med pomoći, onda morate i biti pošteni prema njemu, jer se poštenje isplati. Na mojim je tezgama cijena meda posljednjih 10 godina ista – 20 maraka. I da ga drugi prodaju i za 30, ja bih svoj i dalje prodavao za 20, jer sam tu zbog mušterija”, kaže Balić…

Opširnije na portalu Al Jazeere:

Pčelari: Kad nestane pčela, nestaće svijeta

 

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com