Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Pariz: Vlasnik restorana odbio uslužiti gošće sa hidžabom

Pariz: Vlasnik restorana odbio uslužiti gošće sa hidžabom

Vlasnik restorana u sjeveroistočnom pariškom kvartu Bobigny odbio je poslužiti dvije pokrivene muslimanke i time dodatno uzburkao rasprave u francuskoj javnosti o diskriminaciji prema ženama koje nose hidžab i burkini, javlja Anadolu Agency (AA).

Na internet stranici “YouTube“ objavljen je i videosnimak incidenta u pariškom restoranu, na kojem se vidi kako vlasnik restorana prilazi stolu za kojim sjede dvije žene sa hidžabom i kaže im: “Teroristi su muslimani, a svi muslimani su teroristi. Analizirajte to“.

Žene su mu odgovorile da nemaju potrebe da analiziraju takve “gluposti“, na šta im vlasnik kaže da moraju znati da su u “sekularnoj državi“ i da odmah napuste njegov objekat.

Snimak je ubrzo postao predmet rasprava i na društvenim mrežama, a većina korisnika mreža neprihvatljivim je ocijenila takav vid diskriminacije.

List “Le Parisien“ javlja da je zbog oštrih reakcija vlasnik restorana bio primoran da se izvini muslimanskoj zajednici i svojim gostima.

Udruženje za borbu protiv islamofobije saopćilo je da su gošće restorana prijavile slučaj nadležnim organima i da je Tužilaštvo u provinciji Bobigny pokrenulo istragu u vezi sa slučajem.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top