Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Paralelne aktivnosti u Gazi: Kako Iran radi na slabljenju Hamasa?

Paralelne aktivnosti u Gazi: Kako Iran radi na slabljenju Hamasa?

Prema mom uvjerenju, palestinsko pitanje nije primarno za Iran – iako Iran tvrdi da jeste – u odnosu na širenje iransko-perzijskog utjecaja i projekta, odjenutog u odjeću šiijskog mezheba. Na to posebno ukazuje trenutno stanje, koje je jasno svim posmatračima, u kojem Iran nastoji oslabiti dva islamska pokreta Hamas i Islamski džihad u Palestini. Razlog takvog odnosa Irana leži u tome da su oba ova pokreta zauzela stav u pogledu Sirije, koji je suprotan zvaničnom iranskom stavu. Oba pokreta su stala uz revoluciju i nisu podržali Assadov diktatorski režim, čime su se suprotstavili iranskim željama. Tome treba dodati i odbijanje ova dva pokreta da kritikuju Oluju odlučnosti što je zahtijevao Iran i bliske odnose koje pokret Hamas ima sa Turskom, a zadnje vrijeme i sa Saudijskom Arabijom, što je dovelo do historijske posjete Hamasove delegacije Saudijskoj Arabiji.

U takvoj situaciji, Iran je poduzeo novi strateški korak, a to je slabljenje ova dva pokreta time što im je uskratio materijalnu pomoć, a preusmjerio je na novi pokret, Pokret strpljivih (Hareketu es-sabirin) i to je pokret za koji vjerujem da ga je Iran i osnovao, a ne samo da ga pomaže, kako tvrde neki analitičari.

Ovaj pokret vodi i osnovao ga je Hišam Salim koji je napustio pokret Islamski džihad i osnovao humanitarnu organizaciju el-Bakijatu es-saliha (arap. vječna dobra djela) da bi u proljeće 2014. godine i službeno obznanio pokretanje Hareketu es-sabirin čiji broj pripadnika do danas nije poznat.

Da li je to šiijski pokret?

Većina stanovnika Gazze smatra da je Hišam sljedbenik šiizma, iako on to nikada za sebe nije potvrdio niti to decidno stoji na njihovom zvaničnom sajtu, ali nikada nije ni negirao insinuacije o njegovoj pripadnosti šiizmu.

Analizom drugih pokazatelja, nesumnjivo se stiče zaključak, da ovaj pokret pripada šiijskom pravcu, da je dio iranskog projekta i da zastupa njihove političke interese:

– amblem pokreta u potpunosti podsjeća i skoro je identičan sa amblemom šiijske organizacije iz Libana, Hizbullaha, a stalna podrška Hasana Nasrallaha ovom pokretu na to ukazuje;

– Česte fraze koje Hišam Salim ponavlja, poput fraze da “put ka el-Aksi vodi preko Kerbele”, također ukazuju na to;

– Ovaj pokret i njegovi sljedbenici proslavljaju dan Ašure na šiijski način, način koji nije nikada postojao među stanovnicima Gazze;

– Pokret dijeli brošure i literaturu i organizira predavanja u kojima promovira šiizam;

– Žurba da osude Oluju odlučnosti, vojnu akciju koalicije okupljene oko Saudijske Arabije čiji cilj je povratiti legitimnu vladu u Jemenu i poraziti iranske pobunjenike Huse.

Finansiranja i aktivnosti

Prema mišljenju brojnih analitičara, ovaj pokret dobija direktnu iransku pomoć koja godišnje iznosi oko deset miliona dolara i transportuje se u Gazzu preko egipatske granice. Jedan dio ovih sredstava koristi se u propagandne svrhe i širenje utjecaja pokreta, dok se drugi koristi za porodice zarobljenih Palestinaca, kako bi se, i na taj način, radilo na promoviranju pokreta.

Hišam Salim također radi i na uspostavi saveza sa manjim pokretima koje finansijski pomaže, a koji izvršavaju aktivnosti koje su u interesu jačanja utjecaja Hišamovog pokreta.

Šta je utjecalo na pojavu pokreta?

Jasan raskol između dva najveća pokreta u Palestini, Fetha s jedne, i Hamasa i Islamskog džihada s druge strane može se produbiti ukoliko se nađe još jedna, treća strana, ukoliko bude posjedovala utjecaj i popularnost kao ove dvije strane, ali sa različitim principima i metodologijom.

Ali, do sada, iranska nada nije ostvarena, jer je ovaj pokret i dalje nepoznat i neprihvaćen u širim krugovima Pojasa Gazze. Uprkos tome, Iran će i dalje nastaviti podržavati ovaj pokret i na taj način vršiti pritisak na Hamas i Islamski džihad. Ukoliko Hamas obezbjedi alternativne izvore finansija, umjesto iranskih, jasno je da će ovaj pokret ostati samo ime na papiru.

Piše: Ebu Bekr el-Hadremi

Prijevod i obrada: Islambosna.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top