Zanimljivosti

Palestinka -najmlađa doktorica na svijetu

Državljanka Libanona, Ikbal El-Assadd, inače Palestinka koja je zajedno sa svojom porodicom protjerana iz svoje zemlje, može se pohvaliti time da je dva puta ušla u Ginisovu knjigu rekorda.

 

Prvi put kao najmlađa osoba koja je upisala neki fakultet. To se desilo kada je imala 14 godina, a primljena je na medicinski fakultet univerziteta Weill Cornell u Kataru. Prije toga je završila srednju školu u Libanonu kao 12- godišnjakinja, dok je osnovnu školu završila sa 10 godina.

 

U Ginisovu knjigu rekorda, po drugi put, Ikbal je upisana kao najmlađa doktorica. To se desilo kada je imala 20 godina, diplomirajući na pomenutom Univerzitetu.

 

Danas je Ikbal dobila saglasnost od američke bolnice, inače jedne od najpoznatijih na svijetu, kojom uprava bolnice obezbjeđuje radnu dozvolu za ovu mladu Palestinku. Uprava je na ovaj način napravila iznimku, jer je uslov za dobijanje radne dozvole i primanje u radni odnos taj da osoba ima navršenu 21 godinu. Bolnička uprava je očito uvidjela koliki talenat i genijalnost posjeduje Ikbal,  tako da je odlučila da prekrši sopstvena pravila i u radni odnos, kao doktoricu, primi ovu 20-godišnjakinju.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button