Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Palestinci slave: Izrael uklonio detektore metala na ulazu u džamiju Al-Aksa

Palestinci slave: Izrael uklonio detektore metala na ulazu u džamiju Al-Aksa

Izraelska policija uklonila je tokom noći detektore metala na ulazima u džamiju Al-Aksa, javlja Anadolu Agency (AA).

Bivši direktor komleksa Al-Aksa Sejh Naji Bekirat je u saopćenju napomenuo kako izraelske vlasti nisu uklonile nadzorne kamere. On je istakao kako samo uklanjanje detektora metala nije dovoljno te da ne ispunjava zahtjeve Palestinaca.

U saopćenju izraelskog sigurnosnog vijeća je navedeno kako će detektori metala biti zamijenjeni naprednom tehnologijom, odnosno drugim mjerama predostrožnosti.

Sve dok ne bude realizovan plan u vezi s korištenjem napredne tehnologije u blizini Al-Akse će biti raspoređen znatno veći broj pripadnika policije.

Uporedo s tim, izraelske policija je tokom noći suzavcem intervenisala rastjerujući grupu Palestinaca u Jerusalemu, a u intervenciji policije je povrijeđeno više osoba.

Izraelske snage sigurnosti su prošle sedmice, nakon četiri dana, ukinule zabranu ulaska u Stari Grad u istočnom Jerusalemu, ali jake tenzije u toj regiji i dalje su nastavljene. Tokom intervencije izraelske policije posljednjih dana poginulo je pet a povrijeđeno stotine Palestinaca, neki od njih su u kritičnom stanju.

Lokalno muslimansko stanovništvo u kompleks Al-Akse nije moglo ući od petka do ponedjeljka, a izraelske snage su u nedjelju i na ulaze u kompleks postavile dodatne kontrolne punktove s detektorima metala. Lokalni Palestinci protestovali su zbog toga i odbijali ući u kompleks, već namaze obavljali ispred njega.

Kriza je eskalirala prethodnih sedmica kada su izraelski policajci ubili tri Palestinca ispred i unutar kompleksa Al-Akse, a sve je rezultiralo opštim metežom u kojem je povrijeđeno više osoba, među kojima su i dva izraelska policajca koji su preminula na putu do bolnice. Izraelska policija je potom naredila zatvaranje kompleksa Al-Aksa.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top