Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Pale – Prača: BiH dobija prvu fabriku za proizvodnju pomfrita i zamrznutog voća

Pale – Prača: BiH dobija prvu fabriku za proizvodnju pomfrita i zamrznutog voća

U industrijskoj zoni Vinčica u općini Pale – Prača u toku su završne pripreme za otvaranje fabrike za proizvodnju pomfrita i fabrike za zamrzavanje i pakovanje voća i povrća

 

Investitor je sarajevska firma Eko – Plod sa poslovnom jedinicom u ovoj općini, tačnije u Hrenovici, koja je 2013. godine donijela odluku o izgradnji fabrike koja će prema najavama biti među najvećima u regionu.

“Izgrađeni su proizvodni objekti na 1.500 m2 sa hladnjačama na -20 C, koja može da primi 400 tona robe u četiri komore. Oprema za proizvodnju pomfrita nabavljena je od njemačke kompanije, a kapacitet opreme je 700 kg/h ili 1.500 tona godišnje”, kaže za eKapija.ba program menadžer firme Hilmija Hodović.

Dodaje da će 60 posto proizvodnje poluprženog i zamrznutog pomfrita biti plasirano na domaće tržište, dok je 40 posto proizvodnje namijenjeno za izvoz, a vrijednost proizvodnje na godišnjem nivou procjenjuje se na četiri mliliona KM.

Predviđeno je da kompanija ima 50 kooperanata na proizvodnji krompira, a u planu je da se godišnje preradi 3.000 tona krompira.

Pored nje, linija za preradu, smrzavanje i skladištenje voća i povrća nabavljena je iz Italije sa protočnim tunelom za brzo zamrzavanje (od 12-15 min) putem CO2 što je najnoviji sistem, za sada jedinstven na ovim prostorima.

“U toku je montaža opreme i početak proizvodnje očekujemo za 60 dana”, potvrđuje on.

Planirana je proizvodnja i otkup 800 tona maline, 500 tona jagode i 500 tona kupine, šumskih proizvoda gljiva i borovnica.

Napominje da je sirovina isključivo od domaćih proizvođača, sa područja Goražda, Rogatice Pala i Sarajeva.

Tako je kompanija Eko – Plod provela detaljna istraživanja iz oblasti proizvodnje jagodičastog voća i sačinila realan plan razvoja. U razvoj kapaciteta za preradu uloženo je više od 3,5 miliona konvertibilnih maraka. Aktuelnim i budućim proizvođačima jagodičastog voća ponudili su kompletnu investiciju za prvu godinu. Ugovorni period je 14 godina koliki je i optimum visokog prinosa prije svaga za malinu i kupinu.

“Vrijednost investicije po jednom dunumu je oko 2.000 KM u čemu je učešće kompanije više od 80%, a Eko Plod će vršiti otkup kompletne proizvodnje”, ističe Hodović, dodajući da se vrijednost investicije ogleda u isporuci sadnica, đubriva, prskalice, žice, sistema za navodnjavanje i sistema za zaštitu.

Vrijednost jagodičastog voća do 2018. godine planirana je u iznosu od 20 miliona KM.

Preduzeće će do 2018. godine zaposliti 30 radnika u direktnoj proizvodnji i preko 250 kooopranata proizvodnje sirovine.

Inače, kada je riječ o proizvodnoj djelatnosti Eko – Plod se prvo počeo baviti proizvodnjom stočne hrane sa kapacitetom od 12 tona dnevno, a u kasnijoj fazi i sa uzgojem peradi.

Ovu investiciju realizuju vlastitim sredstvima, odnosno kreditom “Turkish Zirat banke”, te bespovratnoj pomoći Vlade Federacije BiH od 450.000 KM radi zapošljavanja povratnika u Republiku Srpsku.

S.B.

ekapija.ba

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top