Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Pakistan: Veličina svjetske mesne – halal industrije dostigla je nevjerovatnih 300 miljardi US$

Pakistan: Veličina svjetske mesne – halal industrije dostigla je nevjerovatnih 300 miljardi US$

Brazil, Amerika, Australija i Indija imaju znatan udio halal mesne industrije

Halal mesna industrija bilježi zastrašujući rast, i potražnja za halal mesnim proizvodima raste iz dana u dan. Pakistan zauzima 18. mjesto u proizvodnji halal mesnih proizvoda, čime čini svega 2,9 % od ukupne svjetske proizvodnje. Ovi podaci su izneseni od strane Muhammada Zubaira Mughala, izvršnog direktora istraživačkog halal vijeća. On je također naveo da Pakistan može igrati vrlo značajnu ulogu u razvoju ove industrije, pošto raspolaže sa 160 miliona žive stoke, od čega 71 krupne i 89 miliona sitne stoke.

Vrlo važno zapažanje je da među 10 najvećih proizvođača halal mesnih proizvoda nema muslimanskih zemalja, iako, Pakistan, Sudan i druge muslimanske zemlje imaju jako dobre predispozicije za takvo nešto. Važno je napomenuti kada kažemo halal mesna industrija, da ne mislimo samo na klasično meso, tu još svakako spadaju: želatina, kobasice, koža i drugi slični proizvodi.

On je također naveo važnost događaja koji će biti održan u UAE, gdje će renomirani experti, prije svega prof. Dr. Javaid Awam, Nasib Ahmad Saifi i drugi internacionalni predavači, govoriti o potrebi i vaznosti halal mesne industrije, osnovama halal certificiranja, uticaju halal klanja na kvalitet mesa, priprema i postupak klanja, svjetsko tržište i potražnja za halal mesnim proizvodima, racionalno upravljanje stokom za potrebe halal mesne industrije, profesionalne – automatizovane klaonice, uređaji i tehnika korištenja halal mesa u proizvodnji prerađenih i poluprerađenih proizvoda.

Osnovni cilj ovog internacionalnog događaja jeste promocija trgovine i važnosti halal mesne industrije na internacionalnom nivou.

Prijevod: Admir Macić

Izvor: halalfocus.net

Pratite  Halal kutak portala Akos.ba

Na Facebooku: Halal Balkan mreža

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top