Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Pakistan bi mogao biti prilika koja je BiH potrebna

Pakistan bi mogao biti prilika koja je BiH potrebna

Jedna od prvih stvari koje Makarević ističe jeste zadovoljstvo Nawaza Sharifa koje je izrazio u vezi s posjetom i prijemom u našoj zemlji. Osvrnuo se na medijske napise kojim je predstavljeno upravo suprotno. Naime, nakon posjete pakistanskog premijera počele su kružiti priče kako sam premijer nije adekvatno dočekan.

“Mediji u BiH, kao i 127 medija iz Pakistana koji su izvještavali na engleskom i urdu jeziku o posjeti premijera Sharifa BiH, izvještavali su pohvalno. Pojavio se, međutim, jedan jedini samoprozvani politički analitičar koji je u 15-minutnom govoru na urdu jeziku ismijavao Sharifa i govorio kako nije adekvatno primljen u Sarajevu, što je besmislica koja nije vrijedna pažnje”, kazao je Makarević.

Osvrnuo se i na problem samog prijema premijera kojeg u Sarajevu nije dočekao njegov kolega, predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.

“Takav je bio protokol koji je unaprijed dogovoren. Pismeni ljudi to shvataju. Pa ni Bakira Izetbegovića tokom njegove posjete Pakistanu u oktobru 2012. godine nije dočekao tadašnji predsjednik Pakistana, već ministar transporta. Premijer je bio prezadovoljan posjetom”, dodao je Makarević.

Upravo je zbog toga Sharif u Pakistan pozvao Mladena Ivanića, Igora Crnadka i Denisa Zvizdića te se nadaju kako će ove posjete biti realizovane što prije u cilju češćeg posjećivanja i međusobnog upoznavanja između dva različita mentaliteta i kulturološka sklopa.

Problem, međutim, čini vizni režim. Ni sa diplomatskim pasošem državljani BiH ne mogu ući u Pakistan bez vize. Makarević navodi kako je Pakistan već počeo raditi na liberalizaciji viznog režima kako bi omogućio diplomatama, ali i običnim građanima BiH, slobodan ulazak u ovu, više od 4.000 kilometara udaljenu zemlju.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

Osim liberalizacije viznog režima, posjeta premijera Sharifa potaknula je i još nekoliko konkretnih pitanja dviju država. Jedan od njih jeste i sporazum o saradnji protiv terorizma koji nažalost nije potpisan zbog tehničkih problema. Procedure su, navodi Makarević, komplikovane te jednostavno sporazum nije mogao biti potpisan u toliko kratkom roku. Međutim, Makarević garantuje kako polje namijenjeno za potpis na ovom sporazumu neće ostati prazno.

S obzirom na to kako je ovo bila prva posjeta pakistanskog zvaničnika BiH nakon gotovo decenije, dvije zemlje dotakle su se najvažnijeg pitanja, odnosno saradnje na polju trgovine. Pakistan i BiH prijateljske su zemlje, a Pakistanci nas smatraju i dijelom Evrope od ključnog značaja u ekonomskom smislu.

Pakistan je jedna od zemalja koje imaju uspješnu industriju, posebno metalnu, industriju zaštitne opreme, sportske opreme, a pakistanske kompanije imaju i potpisane ugovore sa nekim od najjačih kompanija upravo u području sportske opreme.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

“Bosna i Hercegovina se i dalje smatra ‘poslijeratnom zemljom’ te zbog toga ima mnoge pogodnosti kada je riječ o izvozu. Trgovinska razmjena s Pakistanom raste iz godine u godinu i to otvara vrata mnogim industrijama. Stvar je u tome što BiH ima dosta toga za ponuditi, a Pakistan posjeduje sredstva kojima bi mogao otkupljivati”, govori Makarević.

Pakistan BiH vidi kao kapiju prema Evropi u koju bi mogao smjestiti svoja postrojenja, zaposliti domaće ljude te na taj način za BiH ostvariti brojne uštede, a sebi donijeti zaradu. Ključni problem Pakistana jesu male kvote za izvoz u EU, a preseljenje određenih postrojenja u BiH rješava upravo ovaj problem.

Makarević navodi primjer industrije metalnih hirurških instrumenata, koja cvjeta u Pakistanu. Pakistan te instrumente izvozi u Njemačku koja ih našoj zemlji prodaje po mnogo višim cijenama. Smatra kako za tim ne bi bilo potrebe te kako bi za obje zemlje bilo i više nego isplativo kada bi na tim proizvodima pisalo “Made in Bosnia”, odnosno kada bi se proizvodnja preselila u našu zemlju.

klix

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top