Kutak za ženuU FokusuZdravlje

Ovih 16 svakodnevnih navika mogu smanjiti rizik od pojave raka dojke

Rak dojke je treći maligni uzrok smrti u žena, nakon kolorektalnog raka i raka pluća.

Rak dojke najčešći je tumor kod žena.

Kada tumor otkrijemo na vrijeme (veličine do 1 cm), izlječiv je u 98 posto slučajeva dok je 5 godišnje preživljavanje kod uznapredovalog stadija bolesti od 35-75 posto.- piše portal zivim.gloria.hr

Naravno da je za prognozu bolesti osim veličine bitna i vrsta karcinoma, stupanj njegove zloćudnosti (gradus), proširenost u pazušne limfne čvorove, hormonski status i HER-2 status. Svi navedeni parametri važni su i za vrstu liječenja nakon kirurškog zahvata.

U mjesecu borbe protiv raka dojke donosimo 16 svakodnevnih navika koje, navode stručnjaci, mogu smanjiti rizik od pojave ove zloćudne bolesti.

1. Puno voća i povrća

Konzumiranje više od 5,5 porcija voća i povrća dnevno može sniziti rizik od karcinoma dojke za 11 posto, u usporedbi s jedenjem 2,5 ili manje obroka, a ovo smanjenje je posebno izraženo kada je riječ o agresivnijim tumorima dojke, pokazala je studija objavljena u International Journal of Cancer.

Jednom porcijom smatra se šalica svježeg lisnatog povrća, pola šalice svježeg ili kuhanog povrća te pola šalice sjeckanog ili kuhanog voća.

Znanstvenici pretpostavljaju da upravo antioksidansi i drugi mikronutrijenti iz voća i povrća dovode do smanjenja rizika pa potiču žensku populaciju da poveća njihov svakodnevni unos.

2. Posebno je važna brokula

Iako je svo voće i povrće dobro, brokula je idealna kada govorimo o raku dojke. Naime, brokula sadržava kemikaliju koja targetira stanice koje tumore opskrbljuju hranom i energijom.

3. Priroda

Istraživanje objavljeno u International Journal of Hygiene and Environmental Health pokazalo je da je rizik od raka dojke manji kod žena koje žive u blizini parkova ili vrtova, odnosno okružene su zelenilom.

4. Ako primijetite nešto, nemojte šutjeti

Dijagnoza raka dojke često ide ovako: žena napipa kvržicu i odmah ode kod liječnika koji napravi potrebne testove. Zato stalno naglašavamo kako su samopregledi jako bitni, kao i dobro poznavanje vlastitih grudi kako biste znali prepoznati bilo kakvu promjenu.

5. Ne preskačite mamografiju

Svaka bi žena trebala prvi ultrazvuk dojki napraviti do 25. godine i prvu mamografiju oko 40. godine.

6. Preskočite ultra procesuiranu hranu

Ultra procesuirana hrana koja uključuje zašećerene pahuljice, pileće medaljone, pizzu i kruh unaprijed izrezan na šnite, mogla bi povećati rizik od pojave raka, tvrdi najnovija studija.

Istraživački tim sa Sorbonne u Parizu i Sveučilišta Sao Paula, otkrili su da je 10-postotno povećanje u unosu procesuirane hrane povezano s 12-postotnim povećanjem rizika od raka.

Znanstvenici su uočili i povećanje rizika od raka dojke za 11 posto.

7. Kuhajte s maslinovim uljem

Studije provedene tokom proteklih pedeset godina pokazale su kako je incidencija raka dojke znatno niža u žena koje žive na Mediteranu u odnosu na žene zapadnog svijeta. Nažalost, zbog promjena u načinu prehrane Mediteranaca statistike su ponešto promijenjene tokom protekla dva desetljeća.

Međutim, čini se da mediteranska prehrana blagotvorno djeluje na prevenciju malignih bolesti, a dobar dio zasluga može se pripisati visokom unosu ekstra djevičanskog maslinovog ulja koje sadrži fenolne spojeve sa snažnim antitumorskim djelovanjem.

8. Uživajte u jutarnjoj kafi

Istraživanja provedena u Švedskoj u kojoj je sudjelovalo 40 hiljada žena, kažu da kafa štiti žene od karcinoma dojke. Istraživanje je objavljeno u International Journal of Cancer.

9. Ne zaboravite na jabuke

Jabuke su bogate spojevima koji se bore protiv raka. Triterpenoidi i fitokemikalije mogu inhibirati ili ubiti rast tumora u stanicama raka dojke.

10. Redovito jedite orašaste plodove

Harvardski znanstvenici dokazali su da orašasti plodovi pridonose sprečavanju nastanka karcinoma dojke. Orašasti plodovi poput badema, lješnjaka i oraha obiluju zdravim mastima, proteinima, kalcijem, cinkom te folatima koji su iznimno važni za zdravlje ženskih grudi.

11. Pazite na unos vitamina D

Funkcija vitamina D jest da je nužan za sprečavanje ulaska virusa i bakterija u naše tijelo, a njegov manjak može značiti povećanu podložnost infekcijama. Niska razina vitamina D također je povezana s lošijim ishodom bolesti.

12. Koristite peršin

Peršin sadrži biljni spoj koji se zove apigenin. U istraživanju sa štakorima sa karcinomom dojke koji su bili izloženi apigeninu, oni doživjeli značajnu odgodu formiranja tumora u usporedbi s normalnim štakorima. Apigenin je najviše rasprostranjen u peršinu i celeru, ali ga se može naći u jabuci, naranči, orasima

13. Jedite dovoljno vlakana

Dokazano je da povećani unos vlakana u odrasloj dobi može smanjiti rizik od nastanka raka dojke. Novo istraživanje pokazuje da unos vlakana tijekom adolescentske dobi rizik od nastanka prekancerogenih bolesti dojke smanjuje za čak 25 posto.

14. Krećite se

Odrasle osobe trebaju se barem 150 minuta sedmično baviti umjerenom ili 75 minuta intenzivnom tjelesnom aktivnošću.

Ograničite sjedilačke navike – sjedenje, izležavanje, gledanje TV-a te ostale načine zabave koji su statični i najčešće uključuju i dodatno konzumiranje nepotrebnih grickalica.

15. Pazite na tjelesnu težinu

Rizik za rak dojke upola je manji kod mršavih nego kod debelih žena nakon menopauze. Razlog je slabiji uticaj estrogena i manje toksina u organizmu.

Čak i kod žena koje su nositeljice mutacije BRCA 1 gena normalna tjelesna težina između 18. i 30. godine drastično smanjuje rizik nastanka raka dojke u dobi između 30 i 40 godina, kada se najčešće javlja kod tih žena.

16. Ne zaboravite na masne ribe

Samo dvije porcije masne ribe sedmično, poput lososa, tune, skuše, haringe ili sardele mogu smanjiti rizik od pojave raka dojke za 14 posto, pokazuje novo kinesko istraživanje objavljeno u časopisu “British Medical Journal”.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button