Istaknuti Bošnjaci

Ovako su komunisti prijetili Esadu Karađozoviću: “Kad mi dođemo na vlast, mi ćemo tebe na komadiće!”

Esad Karađozović je rođen 28. novembra 1918. godine u Sarajevu. Po završetku osnovne škole jednu godinu pohađa Gazi-Husrev-begovu medresu, a tokom druge godine prelazi u Prvu mušku realnu gimnaziju gdje je i maturirao 1939. godine. Iste godine, odlazi sa svojim drugovima, Husrefom Bašagićem, Eminom Granovom i Asafom Serdarevićem u Beograd na studij medicine. Po izbijanju Drugog svjetskog rata, 1941. godine, vraća se u Sarajevo, a kasnije odlazi u Zagreb i nastavlja studij. Studij prekida zbog odlaska u vojsku.

U svim prilikama borio se za duhovno osvješćenje muslimana sa ovih prostora. Svojim ponašanjem i izgledom postao je poznat i svojim ideološkim protivnicima, komunistički orijentiranom omladinom, prvenstveno među studentima u Gajretovom domu u Beogradu odnosno studentskom domu u Zagrebu. Vrlo obrazovan i elokventan, argumentirano je pobijao njihova ubjeđenja te je nerijetko dobijao od njih prijetnje u stilu “Kad mi dođemo na vlast, mi ćemo tebe na komadiće!”. Stoga je po završetku rata i dolasku komunista na vlast pokušao otići u inostranstvo.

Dugo se nije znalo da li je uspio prijeći granicu, te su mnogi njegovi drugovi iz organizacije smatrali da je u Egiptu gdje se nastoji povezati sa osobama i grupama mladomuslimanskih ideala, međutim, naknadno je ustanovljeno da je ubijen od strane komunista prilikom tog prelaska.

Esad je kao jedan od najstarijih u organizaciji u tom periodu bio jedan od njenih osnivača i ideologa. Najviše se isticao svojim djelovanjem na mlade članove, praktičnim životom u islamu, predavanjima “O kvalitetu islamske čistoće”, “Međusobni uticaj sistema i naravi”, “Majka svih zala”, “Zašto ne svinjetinu?”, “Snaga i energija Muhammeda a.s.”, “Problem našeg pada” i druge. Jedan od njegovih najznačajnijih pisanih radova je članak “Čovjeka trebamo” koji je među osnovnim tekstovima za ideološku izgradnju pripadnika mladomuslimanskog pokreta.

Svoju viziju o ulozi muslimana iskazao je u pjesmi – koračnici “Zeleni se bajrak nad nama vije” koja se smatrala jednom vrstom himne organizacije “Mladi muslimani”.

Danas jedna ulica u Sarajevu nosi njegovo ime.

Preuzeto iz knjige:  “Čovjeka trebamo – izabrani radovi Mladih muslimana”
Izdavač UG “Mladi Muslimani”
Sarajevo, decembar 2004

Neslužbena himna Mladih muslimana
Autor: šehid Esad Karađozović
“ZELENI SE BAJRAK NAD NAMA VIJE”
EVO SMO DOŠLI MLADI MUSLIMANI,
NEK SE SAD ZNADE PO SVOJ ZEMLJI TOJ
NEĆEMO TRPJET`SLABOSTI NI STRAHA
MI ĆEMO SKRŠIT` DUŠMANINA SVOG.
ZBIJENI ČVRSTO NAPRIJED IDEMO
NOŠENI SNAGOM ISLAMA SVOG
JEKA KORAKA NAŠIH SE ČUJE
ZELENI SE BAJRAK NAD NAMA VIJE.
“ALLAHU EKBER! SVUDA SE ČUJE
OMLADINA SE BUDI IZ MRTVILA SVOG
ISLAM ĆE BITI ŠTO JE NEKAD BIO
MLADI ĆE MJESEC OPET BLISTATI.”
Preporučuemo da pročitate njegov tekst:
Akos.bA

Povezani članci

Back to top button