Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Ovaj dječak je maštao o obnovi Halepa a zatim to i učinio

Ovaj dječak je maštao o obnovi Halepa a zatim to i učinio

Budućnost Halepa je neizvijesna, kao i ostatka Sirije. Mnogi gradovi su pretvoreni u prah i pepeo. Niko ne može dati odgovor na pitanje – ko će obnoviti Halep onda kada to bude moguće učiniti.

Qutaish Mohammed je četrnaestogodišnjak koji je izbjegao iz Sirije. On je napravio maketu izgleda  Halepa u budućnosti, grada koji je uništen u ratnim razaranjima. Mohammed je uvijek gajio ljubav prema crtanju a njegovi roditelji su mu pomogli da razvije taj talenat.

On je proveo nekoliko godina radeći na maketi koja prezentira moderni izgled Halepa. Ona sadrži šarene zgrade, visoke nebodere, zelene parkove, vile, te impresivnu željeznicu i puteve. On je redizajnirao izgled Citadele (srednjovjekovne trvđave u centru starog Halepa) koja je djelimično uništena usljed granatiranja.

Mohammed je ovu maketu uradio koristeći od materijala samo obični papir i spužve, a dok ju je radio gledao je video tutoriale na internetu.

„Budući Halep“ trenutno se nalazi u njujoškom Muzeju, a uskoro će biti prebačen u muzej „Viktorija i Albert“ koji se nalazi u Londonu.

Mohammed je izjavio da je njegova želja kada poraste da bude arhitekta i da jednog dana ovu papirnu maketu pretvori u stvarnost. On vjeruje da će se buduće generacije igrati u obnovljenoj Siriji. Njegova poruka javnosti bila je:

„Ako vaše djete ima neki dar, molim vas omogućite mu da ga razvije. Pomozite nam da obnovimo našu zemlju i društvo.“

On je još dodao: „Ako se stanje smiri, ja ću završiti svoj studij i neću napustiti moju zemlju, jer ništa ne mogu postići u inostranstvu, koliko to mogu ovdje.“

Ruševine sada pokrivaju cijeli grad Halep, ali Mohammed ulijeva nadu da Halep jednog dana može biti obnovljen.

Autor: Diyora Shadijanova

Izvor: mvslim.com

Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top