U FokusuVijesti iz zemlje

Otvorene aplikacije za „15. Emmaus – omladinski radni kamp“

Istina je da će ove godine shodno razvoju epidemiološke situacije broj učesnika biti znatno manji ali smo ga uprkos svemu odlučili organizovati i ne prekidati dugogodišnju tradiciju, poštujući pri tome odluke kriznog štaba o okupljanju na otvorenom prostoru.

Deset prstiju može promijeniti tek pojedinosti koje ih se tiču ali hiljade prstiju mijenjaju stvarnost. Udruženi i isprepleteni da djeluju svojim razumom mladog čovjeka stat će ponovo na tlo srebreničko, čistim srcem i voljom da pomognu lokalnoj zajednici kako je to i praksa sve dok traju druženja i aktivnosti na kampu.

Vidimo se u Srebrenici!

Prijave za kamp možete pronaći na linku ispod

https://mfs-emmaus.ba/otvorene-aplikacije-za-15-emmaus-oml…/

Organizator: Udruženje “HO Međunarodni forum solidarnosti-EMMAUS”

Lokacija: Potočari (Srebrenica), Bosna i Hercegovina

Period: od 10. jula do 24. Jula 2020. godine

O projektu:

Udruženje „HO Međunarodni forum solidarnosti–EMMAUS“ je daleke 2006. godine pokrenuo organizovanje Međunarodnih omladinskih radnih kampova. Slijedeći programski cilj Pokreta Emmaus International-a po kome se omladinski kampovi organizuju širom svijeta MFS-EMMAUS, kao jedina članica Emmaus Internacionala iz države koja nije u EU, tokom 2006. godine je predložio uvođenje omladinskog kampa u Bosni i Hercegovini, kao omladinskog događaja čiji će konstantni cilj biti promocija tolerancije, suživota i jednakosti za sve u postratnoj državi kao što je Bosna i Hercegovina. Imajući u vidu gore navedeno Srebrenica je odabrana kao mjesto za implementaciju. Od tada, se redovno, svake godine u julu održava kamp. Ovogodišnji kamp uz podršku Američke ambasade u Bosni

i Hercegovini poseban akcenat će staviti na aktivnosti koje se tiču sticanja znanja o procesima pomirenja i izgradnji mira. Projekat je izrađen s ciljem pomoći manjinskim povratnicima i ostalom socijalno isključenom stanovništvu na području Srebrenice, kao i širem području istočne Bosne kako bi doprinijeli održivosti njihovog povratka.

 

Aktivnosti:

 

Lista aktivnosti koje će se implementirati za vrijeme kampa se formira u saradnji sa opštinom Srebrenica i u skladu sa projektima MFS-EMMAUS-a. Aktivnosti kampa obuhvataju renoviranje kuća, vodovodnih i distributivnih mreža, pomoć stanovništvu koje se nalazi u stanju socijalne potrebe, obnovu gradskih parkova, restauraciju kulturnih znamenitosti i spomenika, čišćenje rijeka i jezera, renoviranje škola i puteva i sl.

 

Pored radnih aktivnosti kroz različite edukativne, zabavne i sportske aktivnosti kamp je usmjeren na sticanje znanja o procesima pomirenja i izgradnji mira. Navedene aktivnosti doprinose promociji tolerancije i dijaloga kao osnovnog sredstva za razvoj i očuvanje mira i jačanje aktivnog učešća mladih u zajednici. Kroz različite izlete, posjete, prezentiranje običaja, tradicija različitih kultura i religija, učesnici kampa stiču nove vještine, poznanstva i nezaboravna iskustva.

Registracija/aplikacija:

Rok za prijem aplikacija je 30. juni. Učesnicima će naknadno biti poslana brošura sa detaljnijim informacijama o aktivnostima.

Broj mjesta je organičen, zato požurite sa Vašom prijavom.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button