Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Otvorena vrata 28. Međunarodnog sarajevskog sajma knjiga

Otvorena vrata 28. Međunarodnog sarajevskog sajma knjiga

Posjetioci će imati priliku upoznati se s najnovijim, ali i da potraže neka starija izdanja, na štandovima blizu 200 izlagača iz BiH, Srbije, Hrvatske, Turske, Saudijske Arabije, Irana, Njemačke, Švedske, Danske, Italije i mnogih drugih zemalja

 Uručivanjem knjiga prvim posjetiocima danas je u Centru Skenderija u Sarajevu otvoren 28. Međunarodni sarajevski sajam knjiga. Svečano i službeno otvorenje Sajma biće upriličeno večeras u 18 sati u Domu mladih, javlja Anadolu Agency (AA).

Posjetioci će imati priliku upoznati se s najnovijim, ali i da potraže neka starija izdanja, na štandovima blizu 200 izlagača iz BiH, Srbije, Hrvatske, Turske, Saudijske Arabije, Irana, Njemačke, Švedske, Danske, Italije i mnogih drugih zemalja.

“Sajam se otvara u 10 i biće otvoren 19 sati. Ulaz je besplatan, tako da svi koji dolaze siguran sam da će naći nešto što ih interesuje a imaju priliku da nam više puta dolaze, ne sprječava ih nikakva administrativna zapreka, odnosno sama ulaznica” izjavio je za AA Ajdin Šahinpašić, direktor TKD Šahinpašić.

On je pozvao sve građane da dođu i na svečano otvorenje Sajma u Domu mladih gdje će biti upriličen i koktel prijem.

U okviru 28. Sarajevskog sajma knjiga, koji će biti održan do 25. aprila, pod pokroviteljstvom Ministarstva bit će održane 24 promocije i predstavljeno ukupno 70 novih naslova 26 autora i izdavača porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji rade u 12 zemalja.

Ovogodišnji Sarajevski sajam knjige održava se na 2.000 kvadratnih metara prostora koji je u potpunosti popunjen.

Kantonalno javno preduzeće “Skenderija” u saradnji sa partnerom TDK “Šahinpašić” ovogodišnji Sajam organizuje uz zemlju partnera Republiku Tursku i Ministarstvo kulture Republike Turske, koja će se kroz pet sajamskih dana predstaviti posebnim programom na nacionalnom štandu.

Upravni odbor Fondacije “Kemal Bakaršić” donio je odluku da ove godine u okviru 28. Međunarodnog sajma knjiga u Sarajevu dodijele stipendije za doprinos razvoju bibliotekarstva. Ovogodišnji laureati su Ivana Teronić Oruč, bibliotekarka Pravnog fakulteta u Sarajevu, i Mašo Mehmedović, magistar bibliotekarstva i komparativne književnosti iz Srebrenika.

Kada je riječ o aktivnostima zemlje partnera Turske, prvog dana sajma u 17 sati u Domu mladih bit će upriličeno otvaranje izložbe “Osmanska civilizacija na Balkanu” na kojem će predavač biti prof. dr. Erhan Afyoncu. Drugog dana Sajma, 21. aprila, na nacionalnom štandu Turske bit će organizovani razgovori o dječijoj književnosti, panel o najprodavanijim knjigama u Turskoj, “Osmanski arhivi o Balkanu-rukopisi” u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, čitanje “Jedan sarajevski roman” predavača Halila Ibrahima Izgija te svečani prijem.

U petak, 22. aprila, na IUS-u će biti organizovan panel na temu “Alahimanet Bosno: Migracije Bošnjaka na teritoriju Osmanskog carstva” predavača prof. dr. Tufana Gunduza. Istog dana, u prostorijama Instituta “Yunus Emre” bit će upriličena diskusija o temi “Klasična turska književnost”.

U subotu na turskom nacionalnom štandu bit će održan panel o temi “Balkan prema Evliji Čelebiji” prof. dr. Nurana Tezcana, panel “Osmanska kuhinja” i razgovor “Osam dana tokom rata u Bosni” u turskom kulturnom institutu.

Posljednjeg dana Sajma, u nedjelju 24. aprila, u Institutu “Yunus Emre” bit će organizovan razgovor “Biti putnik na Balkanu” i panel “Dvije bratske zemlje od iskona: BiH i Turska” predavača Ebubekira Kurbana.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top