Vijesti iz zemlje

Otvorena skijaška sezona na Bjelašnici: Šestosjed i četverosjed dva nova najznačajnija projekta

Zvanično je otvorena ski sezona na olimpijskoj planini Bjelašnici kod Sarajeva, javlja Anadolu Agency (AA).

Prisutni su poručili da zadovoljstvo nije potpuno zbog nedostatka snježnih padavina, koje su najavljene večeras. Zvaničnom otvaranju prisustvovao je i mali broj građana koji vikend koriste za uživanje na planini, i u čistom zraku.

Danas je otvoren novoizgrađeni šesterosjed, a tokom oba dana vikenda planiran je niz kulturnih i zabavnih sadržaja za posjetioce.

Skijašku sezonu otvorio je premijer Kantona Sarajevo (KS) Elmedin Konaković koji je izrazio lično zadovoljstvo, ali i Vlade KS jer danas svjedoče otvaranju vrlo značajnog infrastrukturnog projekta koji Bjelašnicu sigurno pozicionira na prvo mjesto u regionu kada je riječ o skijaškim kapacitetima.

“Planina sa vjerovatno najboljim stazama, boljim i od Jahorine, od nekih planina u Hrvatskoj i Sloveniji ali, nažalost, stara infrastruktura nije nam garantovala dolazak ozbiljnih skijaša. Sada možemo pozvati najbolje, najozbiljnije. Ovo nije planina koja ima samo zimski turizam. Napravili smo ozbiljne planove za investicije ljeti”, pojasnio je Konaković.

Zajedno sa općinom Trnovo planiraju, kako je kazao, u narednoj godini izgradnju sportsko-rekreativnog centra u kojem će graditi novu zatvorenu dvoranu, nekoliko sportskih ploha sa umjetnom travom za pripreme fudbalskih klubova.

“Sarajevo zaista postaje ozbiljna turistička destinacija, a Bjelašnica u tome značajno doprinosi. Danas funkcioniše šestosjed umjesto trosjeda, moderni, novi sadržaj vertikalnog transporta, četverosjed koji čeka završno testiranje jer je veliki vjetar na samom vrhu. Šestosjed i četverosjed su zaista dva nova najznačajnija infrastrukturalna projekta”, pojasnio je Konaković.

Midhat Hubijar, direktor ZOI ’84, ponosan je što su priveli kraju jedan od najznačajnijih projekata za ZOI’84 u poslijeratnom periodu.

“Da smo trenutno ski centar Bjelašnicu pripremili i opremili kao jedan od najkonkretnijih ski centara kako u BiH tako i na širem području Evrope. Od ove zimske sezone očekujemo dva benefita. Prvi je svakako zadovoljstvo naših korisnika, a drugi je finansijska korist”, poručio je Hubijar.

Da je otvaranje turističke sezone značajno za turizam u Sarajevu smatra i direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Nermin Muzur. Podsjetio je da su prethodnih 20 dana ispromovisali jako lijepe vijesti, a riječ je o rekostrukciji skijališta na Bjelašnici.

“To je razlog više zbog čega će se turisti odlučiti da dolaze u Sarajevo, provedu zimski odmor u ovom gradu. Definitivno dodatna, velika kvaliteta Sarajeva kao turističke destinacije. Očekujemo već ove godine da imamo značajan broj turista iz regije”, istakao je Muzur.

 

Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo rekao je da su pokrenuli inicijativu da se osnovcima tačnije učenicima šestog razreda omogući obuka u skijanju na toj planini.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button