Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Otvorena manifestacija „Musalla 2019“

Otvorena manifestacija „Musalla 2019“

Ovogodišnja vjersko kulturna manifestacija „Musalla 2019“, koja se održava od 1. do 5. jula ove godine, svečano je otvorena danas, a već tradicionalno, otvorenje je upriličeno na Musalli Sultana Mehmeda Fatiha u Donjem Kamengradu.

Organizovan je prigodan program, a manifestaciju je svečano otvorio glavni sanski imam, Mirza efendija Žerić, koji je ujedno i predsjednik organizacionog odbora. On je još jednom podsjetio na vrijednost i značaj manifestacije kojom se obilježava dolazak islama na prostore Bosne i Hercegovine.

„Sultan Mehmed Fatih je 1463. godine na poziv tadašnjih Bošnjana, došao na ove prostore. Došao je da im ponudi mir, sigurnost, prosperitet i zaštitu od susjeda koji su imali teritorijalne aspiracije na ovu zemlju. Skupa sa svojim askerima, on je dugo opsjedao Kamengradsku tvrđavu u kojoj su se nalazili Ugari i uspio je da ih porazi. Potom je na ovom lokalitetu, gdje se mi upravo nalazimo, obavio džumu namaz. Tako su se Bošnjaci prvi put susreli sa Islamom i veliki broj ih je odmah postao muslimanima. Sjećajući se tog događaja, svake godine organizujemo manifestaciju koja nosi naziv „Musalla“ po mjestu gdje muslimani obavljaju molitvu na otvorenom ili gdje se sastaju da rješavaju određena pitanja“, naglasio je efendija Žerić.

Kao i svake godine, podršku održavanju vjersko kulturne manifestacije „Musalla 2019“ pružila je i Općina Sanski Most, a prisutne je pozdravio izaslanik općinskog načelnika, Haris Karat.

U sklopu drugog dana manifestacije, sutra, u utorak 2. jula s početkom u 13.30 sati u sali Gradske vijećnice biće održana promocija knjige „Sedžda na čistoj zemlji bosanskoj“, majora Armije RBiH, Haruna Hodžića.

U srijedu, 3. jula, tradicionalno se održava koncert ilahija, kasida i bosanskog sevdaha uz učešće nekoliko horova i jednog od najboljih domaćih izvođača ilahija i kasida, soliste Mustafe Isakovića iz Sarajeva.

Koncert ilahija, kasida i bosanskog sevdaha planiran je na Trgu oslobodilaca. Tradicionalno, četvrtak je rezervisan za duhovnu gozbu i večer Kur’ ana Časnog uz učešće hafiza iz Turske, Irana i naše BiH. Ove godine gost predavač biće čovjek iz porodice u kojoj su svi hafizi i radi se o hafizu Fadilu Bektašu, muderisu travničke medrese i ovaj događaj će se desiti u haremu Fatihove džamije u Donjem Kamengradu.

U petak, 05.07. u petak, centralna manifestacija počinje tradicionalnim defileom bajraktara, imama, folklornih društava kroz grad, te odlaskom na sami lokalitet Musalle gdje će se, prije samo velike džume, vjernicima obratiti predstavnici vjerskog i društvenog života.

Na ovogodišnjoj manifestaciji očekuje se dolazak Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, dr. Huseina ef. Kavazovića, kao i ambasadora Republike Turske u BiH. Musalla u Donjem Kamegradu upisana je u državni registar kulturno historijskih spomenika od posebnog značaja i pod zaštitom je države, a sem toga, danas je jedina aktivna musalla na prostoru čitavog Balkanskog poluostrva.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top