Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Otvorena izložba fotografija „Majstori slobode“ i ručno rađenog oružja iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata

Otvorena izložba fotografija „Majstori slobode“ i ručno rađenog oružja iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata

U Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo danas je otvorena izložba fotografija „Majstori slobode“ i ručno rađenog oružja koje je korišteno u odbrani BiH od agresije.

Posjetioci su imali priliku pogledati i dokumentarni film, snimljen sa ljudima koji su izrađivali improvizirano oružje, a koji govori o inteligenciji, sposobnosti i hrabrosti građana koji su u uslovima potpune blokade od strane JNA i nepravednog embarga na uvoz oružja, izrađivali improvizirano oružje.

Izložba je otvorena do srijede, 10. maja, radnim danima od 9 do 16 sati, do kada će posjetioci moći pogledati eksponate koji su izrađivani od lovačkog oružja, vodovodnih cijevi i drugih priručnih materijala, kao što su bombe, trombloni, puške, pištolji i drugo oružje, koje su hrabri branitelji koristili u odbrani države od agresora.

Među izloženim eksponatima je tzv „Dedina rora“ koja je korištena 2. maja 1992. godine, kada je odbranjena zgrada Predsjedništva RBiH, a izrađena je od vodvodnih cijevi.

Kako je kazao Adnan Žiško, direktor Muzeja „Alija Izetbegović“ herojstvom i inteligencijom naših hrabrih građana i uz pomoć te improvizirane cijevi, koja je služila u odbrani Predsjedništva i države BiH, ali i ostalog improviziranog oružja odbranjen je grad Sarajevo i BiH.

Tajib Delalić, pomoćnik Općinskog načelnika za boračka pitanja podsjetio je na značaj 2. maja 1992. godine, kada je vođena presudna bitka za odbranu Sarajeva od agresora, istakavši da Općina Novi Grad baštini sjećanje na ono što se dešavalo u  agresiji na BiH. Dio toga je i izložba „Majstori slobode“, gdje su na jednom mjestu izloženi eksponati svih sredstava koja su na početku rata, u periodu kada borci nisu mogli doći do oružja, dala veliki efekat u odbrani naše zemlje od agresije. Tada su branitelji dokazali da je želja za slobodnom i nezavisnom BiH jača od svakog oružja.

Izložba „Majstori slobode“ organizirana je u saradnji sa Javnom ustanovom Muzej “Alija Izetbegović” i peta je izložba realizirana u novootvorenom galerijskom prostoru Općine Novi Grad Sarajevo od njegovog otvaranja krajem prošle godine.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top