Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Otvoren Treći ramazanski festival knjige ispred BBI centra: Akcija za biblioteku u Maglaju FOTO

Otvoren Treći ramazanski festival knjige ispred BBI centra: Akcija za biblioteku u Maglaju FOTO

“Ove godine imamo 18 bh. izdavača i knjižara, zatim umjetnika koji kao i prethodnih godina proizvode i prodaju razne rukotvorine”, pojasnio je direktor izdavačke kuće “Connectum” Ajet Arifi

SARAJEVO  – Tradicionalni Treći ramazanski festival knjige (RFK) počeo je danas u Sarajevu, a trajat će do 26. jula. U sklopu Festivala bit će organizovana akcija prikupljanja knjiga za biblioteku u Maglaju, javlja Anadolu Agency (AA).

U prodajnom dijelu učešće uzimaju isključivo bosanskohercegovački izdavači i knjižari. 

Direktor izdavačke kuće “Connectum” Ajet Arifi kazao je da je Festival postao prepoznatljiv sadržaj.

“Ove godine imamo 18 bh. izdavača i knjižara, zatim umjetnika koji kao i prethodnih godina proizvode i prodaju razne rukotvorine”, pojasnio je Arifi.

Festival i ove godine nastavlja sa svim aktivnostima kao i prethodnih godina, a darivanje građana ostaje trajno opredjeljenje za ovaj i svaki budući RFK.

Na Festivalu se tradicionalnu prikupljaju i daruju knjige bibliotekama u drugim bh. gradovima. Nakon Zvornika i Bosanske Dubice, ove godine će knjige biti prikupljane za Opću biblioteku u Maglaju, gdje je u poplavama uništeno 70 posto knjižnog fonda. 

Direktorica Opće biblioteke u Maglaju Nina Salkić kazala je da je biblioteka pretrpjela zaista katastrofalnu štetu, uništeno je oko 70 posto knjižnog fonda, a devastiran je i čitav prostor.

“Loše stojimo sa kompletnom opremom. Međutim, naši izdavači, za koje bih rekla da su isto u jednako teškoj situaciji su svim srcem uz nas”, pojasnila je Salkić.

“Bili smo primorani izabrati Opću biblioteku u Maglaju zbog poplave i zbog toga što je u njoj uništeno oko 70 posto knjižnog fonda. Napravili smo malo jaču i ozbiljniju akciju da uz pomoć građana, naših institucija, kompanija i privrednika probamo u što većem broju obnoviti taj knjižni fond”, pojasnio je Arifi.

Istakao je da je možda centralni sadržaj ove godine dvodnevna video projekcija sadržaja posvećenih Palestini i Gazi.

 

Anadolija

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top