Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Otvoren kompleks sportskih terena na Bijambarama

Otvoren kompleks sportskih terena na Bijambarama

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić otvorili su danas mulifunkcionalni kompleks sportskih terena na Bijambarama.

Savremeni bioprečistač urađen po evropskim standarima, kao i mastolov, također su danas pušteni u pogon. U Srednjoj bijambarskoj pećini postavljena je i figura pećinskog čovjeka.

“Federalno ministarstvo turizma i okoliša je izdvojilo 65.000 KM i sufinansiralo multifunkcionalni kompeks sportskih terena, a Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a je 76.000 KM izdvojilo za finansiranje instaliranja savremenog bioprečistača s mastolovom”, kazao je Feni direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja KS-a Osman Delić.

Sportski tereni na Bijambarama namijenjeni su za odbojku, rukomet, košarku i fudbal.

Delić smatra da je kompleks sportskih terena važan za djecu jer će ekipe škola moći da se takmiče u raznim sportskim disciplinama, a namijenjen je i za budući ekocentar.

“Ove godine se planira dio sredstava da bi se u narednoj godini krenulo s rekonstrukcijom i izgradnjom smještajnih ugostiteljskih i edukativnih kapaciteta u postojećim objektima kasarne na Bijambarama”, kazao je Delić.

Naglasio je da će bioprečistač s mastolovom u znatnoj mjeri doprinijeti da se smanje troškovi crpljenja otpadnih voda.

“Uštedjet ćemo znatna sredstava instaliranjem bioprečistača i mastolova i to je jedan ekološki projekt u zaštićenom području, jedan od rijetkih u KS-u”, kazao je Delić.

Akta.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top