Vijesti iz zemlje

Otvoren Gazi Turali-begov vakuf u Tuzli: Zvuk čekića je najljepša simfonija u ovoj zemlji

Prije svečanog otvaranja centra koji se nalazi u sklopu kompleksa, uz džamiju Gazi Turali-bega, Huseinu efendiji Kavazoviću, reisu-l-ulemi Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, uručen je prepis Turali-begove vakufname, što je najveće priznanje Medžlisa Svečanom akademijom Medžlisa islamske zajednice Tuzla danas je u ovom gradu otvoren administrativno-poslovni centar “Gazi Turali-begov vakuf”, a vrijednost ove investicije je 4.497.000 KM, javlja Anadolu Agency (AA).

Prije svečanog otvaranja centra koji se nalazi u sklopu kompleksa, uz džamiju Gazi Turali-bega, Huseinu efendiji Kavazoviću, reisu-l-ulemi Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, uručen je prepis Turali-begove vakufname, što je najveće priznanje Medžlisa.

“Gazi Turali-beg je ostavio ono što i današnje generacije koriste, a što će, zasigurno, koristiti i generacije koje dolaze. Ono bez čega nema života u Bosni je popravljanje međuljudskih odnosa sa komšijama, rodbinom i prijateljima, pripadnicima drugih religija. Bio sam nedavno u Foči i vidio sam da napreduje gradnja Aladža džamije. Važno je da se obnavljaju džamije, crkve i manastiri. Znam da sve to ide teško, ali ipak postoji nada i molim vas da širite dobro među ljudima˝, izjavio je reis Kavazović prilikom primanja vakufname, ističući da je “zvuk čekića znak obnove i gradnje, koja predstavlja najljepšu simfoniju u ovoj državi”.

Reis Kavazović također je naglasio da posebnu duhovnost osjeća u Gazi Turali-begovoj ili Poljskoj džamiji u kojoj je danas predvodio džuma-namaz.

“Prilikom renoviranja ove džamije, koja je izgrađena u 16 stoljeću, bilo je mnogo kritika. Ipak, poštujući sve džamije u Bosni i Hercegovini, ja danas najviše duhovnosti osjetim upravo u ovoj džamiji i pozvao bih one koji ranije nisu ulazili u nju, da je posjete”, rekao je reisu-l-ulema.

Tokom svečane akademije također je navedeno da je u Tuzli prije agresije bilo 12 džamija, a danas ih je 39.

Hasan efendija Spahić, predsjednik Medžlisa IZ Tuzla, podsjetio je na historijsku ulogu Turali-bega, koji je nosio titulu časnog gazije.

“Podario je Tuzli vakuf sa džamijom, 38 dućana, prvim vodovodom, hanom, javnim kupatilom, musalom, jednu četvrtinu izvora slane vode i velike zemljišne površine. Bio je vizionar, koji je unaprijedio privredu i utemeljio modernu Tuzlu. Nažalost, od cijelog njegovog vakufa, ostala je samo džamija, koju smo rekonstruirali 2014. godine. Danas smo ovdje povodom svečanosti otvaranja administrativno-poslovnog centra, u kojem su izdati svi poslovni prostori. U jednom od njih imamo 50 mladih inženjera koji razvijaju softvere”, rekao je efendija Spahić, ističući da ime najvećeg vakifa sa ovih prostora nikad ne smije biti zaboravljeno.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button