Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > Otvoren filmski program Sarajevske zime: Projekcije filmova iz cijelog svijeta

Otvoren filmski program Sarajevske zime: Projekcije filmova iz cijelog svijeta

 Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) danas je otvoren Filmski program 33. Internacionalnog festivala Sarajevska zima u okviru kojeg će biti prikazano više od 30 filmova iz cijelog svijeta, javlja Anadolu Agency (AA)

Selektorica programa Lejla Panjeta, šefica odsjeka umjetnosti IUS-a, najavila je trodnevnu projekciju filmova, koje će se održavati u multimedijalnom amfiteatru tog univerziteta u saradnji sa njemačkim partnerom Aug&Amp Media iz Berlina.

Filmovi prva dva dana odražavaju moto ovogodošnjrg festivala “Svileni put umjetnosti”, kroz autorsko i stilsko opredjeljenje u naraciji sa putevima spoznaje i dosezanju umjetničkih fenomena, te životnim potragama i putevima individua, istakla je Panjeta.

“Filmovi su igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni, a nagrađivani su brojnim nagradama u protekle dvije godine. Radi se o visoko kvalitenim produkcijama, koje tematikom podsjećaju na neiscrpnost umjetničkih kreacija u jeziku filma”, ocijenila je.

Istakla je da filmovi koji će biti projektovani prva dva dana dolaze iz Njemačke, Jordana, Palestine, Moldove, SAD-a, Švicarske, Austrije, Izraela, Grčke, Italije, Francuske i Hrvatske.

Treći dan će biti prikazani najbolji studentski filmovi Odsjeka umjetnosti u protekloj godini. Biće prikazano sedam kratkih filmova, uglavnom eksperimentalnog karaktera.

Dekan Fakulteta umjetnosti i društvenih nauka na IUS-u Mustafa Bal, koji je zajedno s direktorom Sarajevske zime Ibrahimom Spahićem Filmski festival proglasio otvorenim, istakao je da je Internacionalni festival Sarajevska zima, kao što mu i samo ime govori međunarodni, što ga čini mostom koji povezuje različite kulture iz cijelog svijeta.

“U tom kontekstu vidim paralelu između našeg internacionalnog univerziteta i festivala. I mi ovdje okupljamo 48 različitih kultura iz cijelog svijeta. Zato je dobro da smo partneri u ovom projektu i nadam se da ćemo to partnerstvo zadržati i u budućnosti”, kazao je Bal.

Direktor Sarajevske zime Ibrahim Spahić izrazio je važnost nastavka saradnje IUS-a i Festivala Sarajevska zima, koji je dosad, u 52 sedmice, prikazao više od 2.500 filmova.

“Ovogodišnji program je pod motom  ‘Svileni put umjetnosti’ i na neki način ovaj studentski angažman trećeg dana ovog filmskog ciklusa pokazuje koliko je otvoren Internacionalni univerzitet u Sarajevu i koliko je za studente važna ta praktična djelatnost, a ne samo teorijska”, rekao je Spahić.

Organizatori su istakli da Filmski program ovogodišnje Sarajevske zime uključuje i ciklus iranskih filmova, koji će u Cinema Cityju biti prikazani od 20. do 24. februara kao i Sedmicu japanskog filma u saradnji sa ambasadom Japana u Kino Meeting Pointu od 24. do 28. februara.

Internacionalni festival Sarajevska zima, 33. po redu, zvanično je počeo 7. februara, a trajaće do 21. marta pod motom “Svileni put umjetnosti”. Planirano je učešće 1.500 umjetnika iz država sa svih kontinenata, a sastoji se od pozorišnih predstava, koncerata, filmova, likovnih umjetnosti, izložbi, panel diskusija, književnih večeri, arhitekture, videa, programa predstavljanja kulturne baštine i dječjih programa.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top