Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Istaknuti Bošnjaci > Otrgnuto iz zaborava – predavanje dr Ibrahima Džananovića u Zenici 24.11.1990. godine VIDEO

Otrgnuto iz zaborava – predavanje dr Ibrahima Džananovića u Zenici 24.11.1990. godine VIDEO

Prof. Ibrahim Džananović je rođen 28 decembra 1946 god. u Srebrenici.  U Sarajevu upisuje tadašnju osmogodišnju Gazi Husrev-begovu Medresu i to u periodu kada je cjelokupna Islamska zajednica živjela na rubu egzistencije. Po završetku Medrese 1964 god. započeo je Imamsku službu u Trebinju, gdje se ne zadržava dugo jer sa nekolicinom svojih drugova odlazi u Bagdad na studij gdje 30. juna 1973 god. stiče diplomu visoke spreme na Filozofskom fakultetu, odsjek Islamistike.
Odmah po povratku sa studija biva imenovan za profesora na Gazi Husrev-begovoj Medresi i radi sve do 1978 god. predajući, ahlak, kiraet, fikh i usuli fikh. Na tadašnjem Islamskom teološkom fakultetu, danas na Fakultetu Islamskih nauka radio od 01. januara 1980 god. gdje predaje fikh. Na tom predmetu ga i zatiče smrt.
{youtube}7xf5NvCsU0g{/youtube}

U skoro 23 godine profesorskog rada na Fakultetu najviše se koncentrisao na izučavanju Islamskog prava, Islamskog bračnog prava. Dok je poseban prostor u naučnom istraživačkom radu dao na metodologiji Islamskog prava. Iz te oblasti napisao je i Magistarski rad pod naslovom “Idžtihad u prva četiri stoljeća Islama” kojeg je odbranio 1985 god. u Beogradu. Islamsko porodično pravo je druga oblast kojom se posebno bavio. Iz te oblasti uradio je doktorsku disertaciju pod naslovom “Primjena šerijatskog porodičnog prava kroz praksu Vrhovnog šerijatskog suda u Sarajevu 1914-1946 godine na Fakultetu Islamskih nauka”.
Profesor Džananović je bio krhkog zdravlja. Srebrenica i ostali belaji uzimali su svoj danak. Ali ,i pored toga on je radio. Prof dr. Ibrahim Džananović je ukopan 26.augusta 2003 godine na groblju Alifakovac.
bir.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top